מצאתם עבודה חדשה? למרות החשק העז פשוט לחתום ולהתחיל לעבוד, כדאי לעבור על החוזה שהוגש לכם ולוודא שהכל לשביעות רצונכם (או לפחות הרוב) ואם יש סעיפים שכדאי להתמקח לגביהם רגע לפני שמתחילים.
את גובה השכר כבר בטח סגרתם מבעוד מועד ואתם לא תופתעו לגלות את המספר שמופיע בחוזה העבודה, ובכל זאת כדאי לכם לבדוק האם הוא תואם למקובל בשוק העבודה. אם עוד לא בדקתם, כאן תוכלו לגלות כמה אתם באמת שווים. בנוסף לזאת כדאי שתבדקו האם החוזה שלכם כולל גם שעות נוספות מעבר לשכר הגלובלי, שכן כידוע בהיי-טק בימים לחוצים יום עבודה יכול גם להמשך עד השעות הקטנות של הלילה, ואין כל סיבה שלא תתוגמלו בהתאם. בדקו האם החוזה מאפשר לכם גמישות בשעות עבודה ואפשרות לעבודה מהבית יום בשבוע כפי שמקובל לעיתים רבות בעולמות אלו. סעיפים נוספים שיכולים לשפר את התמורה שלכם הם משכורת 13 וסעיף שכולל יעדים להעלאת שכר בתנאים מסוימים ולאחר תקופה שנקבעה, המעביד אינו מחויב להוסיף סעיפים אלו אבל שווה להתמקח עליהם.
שימו לב האם מצוין בחוזה כמה ימי חופשה מגיעים לכם, כי בעולם ההיי-טק מקובל בהחלט לבקש תוספת לימי החופשה הקבועים בחוק. כמו כן בדקו את התנאים לקבלת ימי מחלה והתעקשו על תשלום ימים מלאים מיום ההיעדרות הראשון. ומה לגבי אוכל? כדי לא להסחב עם קופסאות אוכל מהבית (אלא אם כן זה משהו שאתם אוהבים וזוכרים לעשות...) בדקו אם אתם מקבלים סבסוד על ארוחות הצהריים באמצעות שירותים כמו "תן ביס" או "סיבוס" או לחילופין, אם קיים חדר אוכל בעבודה.
בתחילת העבודה תוכלו לבחור אחד מבין שלושה סוגי ביטוח – קרן פנסיה וביטוח מנהלים הכוללים גם רכיב ביטוחי או קופת גמל שהינה חיסכון פנסיוני בלבד. הבחירה בסוג הביטוח היא בידכם, וכמובן שאם יש לכם ביטוח פנסיוני ממקום עבודה קודם תוכלו להמשיך להפקיד לאותה קופה. לרוב בביטוח מנהלים תוכלו להתאים טוב יותר את התנאים לצרכים שלכם כעובדי היי-טק אך לרוב תשלמו על כך דמי ניהול גבוהים. כך למשל בביטוח מנהלים אין תקרת שכר לכיסוי הביטוחי מה שיכול להבטיח החזר גבוה גם עבור מי שמרוויח שכר כפול מהממוצע במשק, כפי שמקובל בהיי-טק. כמו כן בדקו שהכיסוי הביטוחי לאובדן כושר עבודה כולל הרחבת עיסוק ספציפי, הרחבה זו מבטיחה שבמקרה הצורך תיבדק היכולת שלכם לעבוד בעיסוק שלכם בלבד.
אם החוזה שלכם לא כולל קרן השתלמות כדאי לכם מאוד להתעקש עליה, מדובר בחסכון מאוד משתלם שכן הכספים המצטברים בקרן פטורים ממס. את כספי הקרן תוכלו למשוך החל משש שנים לאחר פתיחתה.
אופציות היא הטבה מקובלת בחברות סטארט-אפ, ומשמעותה הזכות לרכוש מניות בחברה במחיר קבוע מראש. לרוב אפשר יהיה להתחיל לממש את האופציות בהדרגה בתקופות זמן מסוימות בתהליך המכונה 'הבשלה'. לא תמיד מדובר בהטבה משתלמת, אם החברה נמכרת האופציות יכולות להיות שוות הרבה כסף, אך במקרה שבו אחרי זמן מה נכנסת קבוצת משקיעים לחברה ערך האופציות עלול לרדת. כיוון שמדובר בנושא סבוך מומלץ להתייעץ על כך עם עורך דין בתחום או יועץ פיננסי.
חברות משתמשות בסעיף אי-תחרות כדי למנוע מעבר של סודות מסחריים לחברות מתחרות. בסעיף זה נקבע כי בסיום העבודה אסור לעובד להתחיל לעבוד בחברות מתחרות למשך תקופה שנקבעה. אם קיים סעיף כזה חשוב שתוודאו כי הגדרת החברות המתחרות אינה מקיפה מדי אלא נוקבת בחברות ובתפקידים ספציפיים. כמו כן משך ההגבלה לא אמור להיות ארוך מחודשים ספורים ובטח לא שנים - משהו שיגביל את אפשרויות ההעסקה שלכם בהמשך הדרך.
קניין רוחני משמעותו שכל נכס שאינו מוחשי כמו תוכנת מחשב, סימן מסחרי, פטנטים וכן הלאה שנוצרו על ידיכם במהלך עבודתכם שייכים למעסיק שלכם. המשמעות היא שגם אם בשעות הפנאי בחרתם לפתח מוצר אחר הקניין הרוחני שייך למעסיק, אלא אם ישנו סעיף שמציין במפורשות שפיתוח מוצר מחוץ לשעות העבודה הוא בבעלותכם. אם אין סעיף כזה נסו לדרוש זאת בתנאי העבודה, אבל רוב הסיכויים שהתשובה לכך תהיה שלילית. בכל מקרה בדקו שהסעיף מתייחס אך ורק לנכסים הקשורים לעיסוק הספציפי של החברה.
הסעיף הזה לא רלוונטי עבור כל אחד, במיוחד אם אתם גרים באזור מרכזי בארץ, או שתחנת הרכבת ממש במרחק הליכה / אופניים מכם. היום, ההטבה של רכב חברה היא לא משהו שכולם מעוניינים בו, אם אפשר להמנע מכך. הסיבה פשוטה - לנהוג ברכב מדי בוקר בפקקים היא לא תענוג גדול ועלולה לגרום לשחיקה לאורך זמן. זו הסיבה שבגללה אם אתם לא חייבים רכב חברה או ליסינג, לא כדאי לכם לקחת סתם. ואם כן, כדאי לכם לבדוק את שווי המס ואת ההשפעה שלו על שורת הנטו שלכם בתלוש. אם אתם כן מתגוררים באזור שמחייב אתכם לנהוג מדי יום, אז כמובן שסעיף הרכב עשוי לחסוך לכם לא רק כסף, אלא גם זמן וכאב ראש במוסך, בהעברת טסט וכיוב'. כי אין כמו רכב מהעבודה כשיום הטסט מגיע, או כשהלך המצבר.
ללוח משרות הייטק >>
מחפשים עבודה וחולמים על הייטק?
"נשים מצטיינות בעבודה, אך מזניחות את הנטוורקינג"
מציעים לכם לעבוד תמורת מניות? כך תקבלו החלטה