כשיחסי עבודה מסתיימים זה אף פעם לא פשוט, אך לעובדים המסיימים לעבוד מגיעות זכויות שונות הנובעות מהאופן שבו הסתיימה העסקתם. אספנו עבורכם שאלות ששאלו גולשים אודות פיטורים והתפטרות, ואת תשובותיו של עו"ד שאול הזנפלד בנושא.
"הגעתי למקום עבודה לתפקיד ניהולי שהוגדר לי מראש, אך בפועל ביצעתי תפקיד אחר שאינו הולם את כישוריי. כשהודעתי לבעל הבית שאני עוזב לאלתר הוא הודיע לי שאני מחויב לו ואם אני עוזב בתוך יום הוא לא ישלם לי משכורת. האם זה אפשרי? מה אומר החוק"?
זו שאלה עובדתית מורכבת: מה בדיוק הוגדר לך, מה בדיוק עשית, מה היו הציפיות שלך. כמה זמן עשית את המוטל עליך? כיצד הגבת כשקיבלת את התפקיד, נסיבות ספציפיות וכדומה. בעיקרון , על פי חוק יש להעניק הודעה מוקדמת להתפטרות כפי שיש להעניק הודעה מוקדמת לפיטורים. משך ההודעה הוא פונקציה של תקופת העבודה או כקבוע בהסכם ההעסקה.
"האם ניתן לקבל פיצויים גם כשמתפטרים או עוזבים מרצון"?
על פי חוק עובד העוזב מיוזמתו לא זכאי לקבל פיצויי פיטורים, אלא אם ההתפטרות נובעת מהרעת תנאים או מנסיבות אחרות מיוחדות (כגון לידה, היבחרות לראשות עירייה, מעבר לישוב בקו העימות וכו'). יש מקרים בהם בחוזה ההעסקה נקבעות הוראות אחרות לעניין זה. יש לבחון אפוא גם את הוראות החוזה.
"התפטרתי ממקום העבודה לאחר 4 שנים. האם אהיה זכאית לפיצויים בגין ההתפטרות"?
לא. אלא אם חלות נסיבות מיוחדות (מה שמכונה "התפטרות בדין פיטורים"). לשם כך יש לקבל בדיוק מהן נסיבות ההתפטרות.
"לפי החוק, כמה זמן לפני פיטורים תקף השימוע? האם מעביד יכול להצהיר שהוא עשה שימוע לעובד חודש לפני הפיטורים"?
השימוע לא נקבע בחקיקה אלא הוא פיתוח של הפסיקה. לכן אין מגבלות זמן. יש מגבלות של מהות. השימוע אמור להיות הליך לפני ההחלטה על הפיטורים. בדרך כלל ההחלטה על הפיטורים או הימנעות מפיטורים נופלת תוך ימים – שבועות ספורים. חודש זה זמן יחסית ארוך אבל אם יש סיבה כגון קושי בהחלטה / ניסיון לבחון אלטרנטיבות לפיטורים / תקופת חגים וחופשות וכיוב' – אין קושי בחלוף חודש וההחלטה תהיה תקיפה.
"כמה ימים של הודעה מראש צריך לתת לפני פיטורים"?
עובד בשכר זכאי להודעה מוקדמת לפיטורים, כמפורט להלן:
(1) במהלך שנת עבודתו הראשונה - של יום אחד בשל כל חודש עבודה;
(2) במהלך שנת עבודתו השניה - של 14 ימים, בתוספת של יום אחד בשל כל שני חודשי עבודה בשנה האמורה;
(3) במהלך שנת עבודתו השלישית - של 21 ימים, בתוספת של יום אחד בשל כל שני חודשי עבודה בשנה האמורה;
(4) לאחר שנת עבודתו השלישית - של חודש ימים.
"מה עושים במקרה בו נחתם חוזה עבודה ולאחר שבוע, כאשר עוד לא התחילה העבודה החדשה, מתקבלת הודעת ביטול והמעסיק אינו יכול להתחייב"?
לאכוף על המעביד להעסיק אותך – זה בלתי אפשרי. לתבוע פיצויים על נזקים – אפשר, אבל חייבים להבין איזה נזקים נגרמו.
"מהן הזכויות שלי במקרה של עזיבת מקום העבודה לטובת מגורים בחו"ל? האם מגיעים לי פיצויים"?
כדי שהתפטרות תיראה כפיטורים עקב העתקת מקום מגורים חייב קודם כל להתקיים אחד משלוש אלה:
(א) לרגל נישואים
(ב) לישוב חקלאי
(ג) עקב נסיבות אחרות
"לרגל נישואים" ו"לישוב חקלאי" – זה רק למקום אחר בישראל (ובכפוף להתקיימותם של תנאים נוספים). הנסיבה היחידה מן ה"נסיבות אחרות" שמזכה עובד בפיצויים עקב העתקת מקום מגורים לחו"ל היא במקרה שהוא מצטרף לבן זוג היוצא לתקופה העולה על ששה חודשים לחו"ל בשליחות המדינה, ההסתדרות הציונית העולמית, הסוכנות היהודית, קק"ל או קרן היסוד, והמעביד שלו סרב לאשר לו חל"ת.
"הוחלט לפטר אותי כי החלטתי לצאת לטיול בזמן הלחוץ ביותר והמעביד ציפה כי אבין את הלך הרוחות ואמנע ממנו. האם סיבת הפיטורים מוצדקת"?
גם אם זו הסיבה היחידה לפיטורים קשה להניח שזו תהיה ההנמקה הפורמאלית לפיטורים שתימסר לעובדת על ידי המעביד. יש להניח בוודאות גבוהה כי ההנמקה תסוב סביב אי שביעות רצון/רמת השקעה נמוכה/השתלבות לקויה וכו' וכו'. בהנחה שזו האמת גם מנקודת מבטו של המעביד (אין להוציא מכלל חשבון שיש לו סיבות נוספות לפיטורים) – יודעים אותה רק המעביד והעובדת. נדמה שיהיה מאוד קשה להוכיח אותה בבית הדין.
"התפטרתי מהעבודה. האם אני מחויבת לתת 30 יום מראש? האם אני מקבלת פיצויים"?
לפי חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות עובד במשכורת חודשית המתפטר חייב לתת הודעה מוקדמת כמפורט להלן:
(1) במהלך ששת חודשי עבודתו הראשונים - של יום אחד בשל כל חודש עבודה;
(2) במהלך התקופה החל בחודש השביעי לעבודתו עד תום שנת עבודתו הראשונה - של 6 ימים, בתוספת של יומיים וחצי בשל כל חודש עבודה בתקופה האמורה;
(3) לאחר שנת עבודתו הראשונה - של חודש ימים.אם מדובר בעובד בשכר (המקבל את שכרות על בסיס שעתי/יומי/קבלני ולא חודשי).
ההודעה המוקדמת שעליו לתת למעבידו הינה כמפורט להלן:
(4) לאחר שנת עבודתו השלישית - של חודש ימים. בהתפטרות אינך זכאית לפיצויים, אלא אם הוסכם אחרת במפורש.
"מהו טווח הזמן שאני חייבת לתת במידה ואני עובדת חודשיים במקום מסוים ורוצה לעבור למקום אחר? כמו כן, במידה ואני מתפטרת ואני חייבת למעסיק יומיים והוא מנחה אותי לשבת בבית, האם הוא מחויב לשלם לי את היומיים הללו"?
יום אחד בגין כל חודש עבודה (בששת חודשי העבודה הראשונים). כן. המעביד חייב לשלם את שכרך בעד תקופת ההודעה המוקדמת שאת מוכנה להעניק לו אם הוא מוותר על עבודתך באותה תקופה (יומיים במקרה דנן).
"המעביד האחרון הודיע לי טלפונית שעלי לסיים את עבודתי ולהחזיר את הרכב באותו היום, ללא שום הודעה מוקדמת. כמו כן הוא מסרב למסור לי מכתב התפטרות. מה לעשות"?
ההתנהגות המתוארת עומדת בניגוד לחוק הודעה מוקדמת לפיטורין ולהתפטרות. בפיטורין זכאי העובד לזכויות מסוימות שהן תלויות ותק. על מנת להבין מהן הזכויות ולתבוע אותן מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בדיני עבודה.
"פוטרתי מעבודתי בחברת היי-טק. תהליך הפיטורים היה מהיר מאוד. נקראתי לחדרו של המנהל, שציין שעקב המצב וקיצוצים שמבוצעים בחברה, הם נאלצים בצער רב להיפרד ממני. להבנתי, תהליך זה אינו מהווה שימוע כלל. עבדתי בחברה פחות משנה לפני שפוטרתי. האם יש לי אפשרות משפטית כלשהי בעניין? מה מומלץ לעשות"?
לעובד שפוטר ללא שימוע קמה עילה לתבוע את מעבידו בגין פיטורים שלא כדין. לאור העובדה שחלפה חצי שנה ממועד הפיטורים נדמה כי יהיה קשה לשכנע שהפיטורים היו שלא כדין.
"פוטרתי מעבודתי ואני בתקופת ההודעה המוקדמת. האם הבוס הנוכחי יכול למנוע ממני לצאת בשעות העבודה לראיונות"?
בתקופת ההודעה המוקדמת אמור המעביד לאפשר לעובד לצאת לראיונות עבודה מעת לעת ובלבד שלא תיגרם פגיעה לעבודה. מצד שני העובד מחויב לעבוד כרגיל. איך הדברים מסתדרים? הם לא. כשמדובר בעזיבה "ידידותית" אין בעיה להגיע להסכמה על קיום מספר ראיונות גם על חשבון שעות העבודה. העובד נשאר קצת יותר מאוחר או מגיע קצת יותר מוקדם והדברים מסתדרים. המעביד צריך לגלות מעט גמישות והעובד צריך להתאמץ באופן סביר לקבוע כמה שפחות ראיונות לשעות העבודה ולהשתדל למלא את החסר כדי שהעבודה לא תיפגע.
מכתב סיום ההעסקה צריך להימסר במועד הסיום ובדרך כלל נמסר בזמן. מכתבי השחרור וטופס 161 בדרך כלל מתעכבים מסיבות בירוקרטיות וזה לוקח מספר שבועות. טופס 106 נמסר בחודש מרץ של השנה העוקבת לשנת סיום ההעסקה.
מהותית העובד זכאי לקבל כמובן את שכרו האחרון. אם המעסיק דורש שהעובד שהתפטר יוסיף לעבוד בתקופת ההודעה המוקדמת על העובד להוסיף ולעבוד והוא יהיה זכאי לשכר ולכל הזכויות הסוציאליות וההטבות המגיעות לו, לרבות רכב חברה / מחשב / טלפון וכו'. אם המעסיק מוותר על עבודת העובד בתקופת ההודעה המוקדמת, העובד זכאי לקבל 'פדיון הודעה מוקדמת' קרי: את השכר שהיה מגיע לו אילו עבד בתקופת ההודעה, אולם ללא זכויות סוציאליות וללא הטבות.
כמו כן העובד זכאי לפדות את ימי המחלה הבלתי מנוצלים העומדים לרשותו וכן את דמי ההבראה היחסיים המגיעים לו [במידה ומגיעים].
האמור לעיל כפוף להסכם העבודה הקונקרטי של העובד – לעתים קבועות בו זכויות נוספות. לעולם יש להקדים ולבדוק את הסכם ההעסקה.
את כל מה שהעובד מקבל במקרה של התפטרות.
התפטרות - כל מה שכדאי לדעת כשעוזבים מקום עבודה
אילו טעויות יכולות לגרום לפיטורים שלך?
להישאר – או ללכת? מצעד הדילמות של ניהול הקריירה