חוק שכר מינימום קובע רצפת שכר מסוימת, שממנה אסור למעסיק לרדת. זכותו של עובד לפי חוק זה אינה ניתנת להתניה או לוויתור.
החל מיום 1.12.2017 התעדכן שכר המינימום ל 5300 ש"ח בחודש עבור 186 שעות. מאפריל 2018 קוצר שבוע עבודה במשק ל 42 שעות שבועיות או 182 שעות חודשיות ולכן תשלום שכר מינימום לשעת עבודה הוא 29.12 ש"ח.
לעובד 6 ימים בשבוע - תשלום יומי של 212 ש"ח, ולעובד 5 ימים תשלום יומי של 244.62 (ובלבד שהשכר לא יפחת משכר המינימום אילו חושב על בסיס שכר לשעה).
לפניכם טבלת שכר המינימום השעתי והחודשי, בהתאם לגיל. (משרה מלאה לבני נוער היא בהיקף של 40 שעות בשבוע או 173 שעות בחודש).
לאחרונה (ינואר 2022) הוסכם על העלאה מדורגת של שכר המינימום ל-6,000 שקלים על פי המדרגות הבאות:
אפריל 2022- 5,400 שקלים, אפריל 2023- 5,500 שקלים, אפריל 2024- 5,700 שקלים, אפריל 2025- 5,800 שקלים, דצמבר 2025- 6,000 שקלים.
נכון להיום (מרץ 2022) עדיין לא הסתיימו ההליכים החקיקתיים להעלאת שכר המינימום ולכן שכר המינימום לא עלה ועומד על 5300 ש"ח לחודש.
• שכר בסיס
• תוספת כספית קבועה שניתנת לעובד תמורת עבודתו (לדוגמא, עמלות בגין עמידה ביעדים, או כל תוספת קבועה המשולמת לעובד עקב עבודתו).
רכיבים שאין לכלול בשכר המינימום: שכר עבודה המחושב לשכר מינימום לא יביא בחשבון פרמטרים כמו תוספת ותק, תוספת בשל עבודה במשמרות, פרמיית מענקים והחזר הוצאות (כלכלה, אש"ל, ונסיעות). מעסיק הכולל בתוך השכר שהוא משלם מענק (למשל דמי הבראה) או החזר הוצאות (כגון הוצאות נסיעה) אינו עומד בדרישות החוק שכן הסכומים הנ"ל צריכים להתווסף על שכר המינימום הקבוע ולא להוות חלק ממנו.
שכירים למעלה מגיל שמונה עשרה שעובדים במשרה מלאה (42 שעות שבועיות) זכאים לכל הפחות לשכר מינימום.
שכר מינימום לעובד במשרה חלקית (לפי שעות או לפי ימים) יחושב יחסית לחלקיות המשרה.
לגבי עובד הנעדר מעבודתו, יקטן שכר המינימום לו הוא זכאי בשיעור יחסי לזמן היעדרו, ואולם אם הוא זכאי לקבל תשלום בעד זמן ההיעדרות לפי דין/חוזה עבודה/הסכם קיבוצי/צו הרחבה/הסדר קיבוצי/ההוראות המחייבות קופת גמל - יהיה התשלום לפי הוראות ההסדר הספציפי.
סעיף 14 לחוק קובע כי אי תשלום שכר המינימום לפי הוראות חוק זה מהווה עבירה פלילית שדינה מאסר או קנס. עובד זכאי לתבוע את שכר המינימום המגיע לו מהמעביד בבית הדין לעבודה או בארגון עובדים אליו משתייך העובד וביכולתו לזכות בפיצויי הלנת שכר מוגדלים. במקביל, החוק מגן על העובד ואוסר על המעסיק לפגוע בו על ידי הרעת תנאי העסקה, גרימת נזק להתפתחותו המקצועית או לפטרו בגלל הגשת תלונה או תביעה בגין אי תשלום שכר מינימום.
סעיף 6א לחוק מטיל על מעסיק בפועל אחריות לתשלום שכר מינימום לעובד קבלן המועסק אצלו. לעובדי קבלן כח אדם יש זכות לתבוע גם כנגד המעסיק בפועל, ובלבד שמסר למעסיק הודעה לפיה דרש בכתב מקבלן כוח האדם תשלום שכר מינימום והשכר לא שולם, וגם המעסיק לא שילם את שכר המינימום תוך 21 יום ממועד מסירת ההודעה.
*אין במידע זה כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי.
יכול להיות שאתם מרוויחים פחות ממה שמגיע לכם? היכנסו לבדוק!
לטבלת שכר מעודכנת וחישוב שכר.
מחפשים עבודה? לכל מודעות הדרושים
זכויות עובדים: תנאי עבודה ונסיעות
דמי הבראה: מה הם, ואיך תחשבו את הסכום המגיע לכם?