לא אחת, בחוזה ההעסקה דואג המעסיק להכניס סעיף המגביל את העובד שלא לעבוד בחברה מתחרה במשך תקופה מסוימת לאחר סיום עבודתו אצלו. הרבה שאלות עולות בהקשר זה: מהי תוקפה של הגבלה זו? האם היא פוגעת בחופש העיסוק? במידה ויש תוקף לתקופת ההגבלה - לאיזו תקופה ניתן להגביל את העובד? והאם הגבלה זו תהיה תקפה בכל סיטואציה?על כך ננסה לענות בקצרה במאמר זה. מה אומר חוק חופש העיסוק? באופן עקרוני, קיים חוק יסוד בדבר חופש העיסוק הקובע כי לא תהיה כל מגבלה ו/או פגיעה בחופש העיסוק של אדם. המעסיקים טוענים מנגד כי לא ייתכן שהם ישקיעו בעובד, ילמדו אותו את העבודה, יגלו לו שיטות ופעולות של החברה והוא יעשה שימוש בידע הזה בחברה המתחרה.מכיוון שנראה כי יש הגיון בטענות שני הצדדים (החוק והמעסיקים), קבעה הפסיקה כי ניתן לכתוב בחוזה ההעסקה התניה בדבר הגבלת חופש העיסוק/תקופת צינון כלשהי בתנאי שתקופת הצינון הינה מידתית ולא פוגעת באינטרסים של שני הצדדים. לפי מה מחליט בית הדין אם תקופת הצינון מוצדקת? בית הדין ישאל את השאלות הבאות:- האם תקופת ההגבלה מידתית? מה אורכה של התקופה שבה מוגבל העובד מלעבוד אצל המתחרים והאם זה פרופורציונאלי ביחס לידע שצבר ולתקופת העסקתו?- האם ניתנה תמורה מיוחדת עבור התקופה בה מחויב העובד שלא לעבוד בחברה המתחרה? האם שולם לעובד סכום כספי מוסכם מראש עבור תקופת צינון?- האם הידע של העובד נרכש במקום העבודה או שמדובר בידע קודם? האם העובד למד את כל מה שהוא יודע אצל המעסיק הקודם?- האם בעבודתו במקום החדש על העובד לעשות שימוש בידע הנרכש או בידע הקודם? כמה שימושי הידע שצבר העובד למקום העבודה החדש?- האם יש בעבודה במקום החדש בכדי לפגוע במקום הקודם? מכיוון שמדובר במעבר לחברה מתחרה, נשאלת השאלה האם העבודה אצל המתחרים עלולה לפגוע במקום העבודה הקודם?- סודות מסחרייםהאם על העובד לעשות שימוש בסוד מסחרי כלשהו שהתגלה לו במקום העבודה הקודם?
בשורה התחתונה: ניתן לומר שאין תשובה חד משמעית, אך ככל שלתקופת הצינון אין משמעות גדולה אם בגלל שבתחום עיסוק החברה תנודות השוק גדולות, או אם בגלל שהמרחק הגיאוגרפי בין שני מקומות העבודה גדול כך תקופת הצינון תקוצר.
פסק הדין המהווה הלכה בעניין זה ואשר יש בו סקירה מקיפה של הנושא הוא: ע"ע 164/99 פרומר וצ'ק פוינט נ' רדגארד.
המאמר נכתב על ידי עו"ד לילך אקרמן, מנהלת פורום דיני עבודה באתר הפורומים המשפטיים, באדיבות אתר הפורומים המשפטיים – המאגד תשובות של עורכי דין, משפטים, נוטריון וכו'.
רילוקיישן - התארגנות מול רשויות בישראל
זכויות עובדים: מדריך מס למפוטר