קורן דור
"פעם עבדתי במקום עבודה בו כולם היו רווקים", מספר גיל, איש שיווק בן 28 מאזור המרכז, "בהתחלה זה היה כיף לאללה. היינו באותו ראש, יצאנו לדרינקים משותפים אחרי העבודה, התחלתי שם עם בחורות והיו לי הרבה דייטים, אבל אחרי תקופה קצרה, הבנתי שיש סיבה לכך שכולם בחברה רווקים – אין להם פשוט זמן או אנרגיות לנהל מערכת יחסים רצינית".
מהר מאוד איבד גיל עניין להשקיע בעבודה ויצא למסע חיפושים בעקבות משרה, שתאפשר לו לנהל חיים זוגיים. "רציתי לחזור הביתה ולבשל לחברה שלי ארוחת ערב, להרים לה טלפון באמצע היום ובמקום זה – הייתי מסנן שיחות, כי הבוס עשה לי פרצופים ושבתי הביתה לקראת הלילה מותש ובלי חשק. זה פגע בכל הקשרים שלי והחלטתי לעזוב לטובת עבודה פחות רווחית, אבל יותר שפויה מבחינת שעות".
המצב הוא כזה: אנשי עסקים, עובדי חברות הייטק ישראליים ועוד עובדים רבים נאלצים להיעדר ימים רבים מהקן המשפחתי עקב ימים ארוכים במשרד, ונסיעות עבודה בחו"ל. היעדרות ממושכת לרגל עבודה פוגמת פעמים רבות גם בזוגיות הבריאה ביותר, ועלולה להוביל למתח, תסכולים, בגידות, ובמקרים רבים, כן, כן, גם לגירושין.
אהבה מעבר למשרד
"היעדרות ממושכת מהבית מטעמי עבודה יוצרת תסכול רב בקרב שני בני הזוג, תסכול המתבטא לעיתים קרובות בהפעלת סנקציות אשר מחריפות את הנתק במקום לגשר על פניו" אומרת אסתי תירוש, שהיא ואחותה המאמנת הזוגית ניצה לוי, הן ממקימות מרכז דואט לטיפוח זוגיות.
"טיסות תכופות לחו"ל, גם אם הן נעשות בהתרעה מוקדמת, מותירות את אחד מבני הזוג מאחור על מנת שימשיך לדאוג לגידול הילדים. לתסכול הרב שבעול הפתאומי, מתווספת תחושת קורבן, המסבכת את הקונפליקט הזוגי" אומרת ניצה לוי. "הטענה העיקרית שנשמעת בקרב זוגות המגיעים לטיפול זוגי עקב היעדרויות עבודה בחו"ל היא ש"בזמן שהוא נהנה במסעדות ורואה עולם, אני נשארת בבית ונקרעת בין המטלות. ומה עם החיים שלי? מה עם הקריירה שלי?"
להתפתחות המשבר תורמות גם תחושותיו של בן הזוג בעל הקריירה, אשר חש פעמים רבות היעדר אוזן קשבת ותמיכה למאבקים הקשים אותם הוא נאלץ לנהל על מנת לבסס את הקריירה שלו. לדברי אסתי תירוש, במשפחות בעלות שני בני זוג מטפחי קריירה, הבעיה מחריפה במיוחד.
"ישנם ארגונים ועסקים המייצרים יותר מאחרים, תנאים הפוגעים בזוגיות. עסקים אלה מצויים בתהליכים מתמידים ומהירים של צמיחה ושינוי" אומרת אסתי תירוש - יועצת זוגית ויועצת ארגונית "במקומות אלה ניצב העובד מול ריבוי משימות בפרקי זמן קצרים, מצבים של חוסר ודאות ביחס לפרויקטים קרובים או עתידיים וביחס לגורל החברה עקב רכישה, מיזוג, פירוק פיטורין וכדומה".
תירוש מוסיפה כי במקביל לכל אלה מתבקש העובד להיות במיטבו ולבצע משימות הדורשות ריכוז, יצירתיות והתמדה, וכמובן: להצליח בכל מחיר! "אותם ארגונים וחברות דרשניים, מספקים אמנם לא פעם תנאים פיזיים מתאימים במקום העבודה, אך שואבים את העובד מבחינת שעות העבודה, ופעמים רבות אף כורכים את עבודתו בנסיעות רבות לחו"ל. הקורבן המיידי לכך הוא הקן המשפחתי". דברי ניצה לוי.
יצאתי מהמשרד לחפש אהבה, תכף אשוב
אבל במקום להתמרמר, להיפרד מהפרטנר או לנהל קשר רומנטי הפכפך, בואו נשאל את עצמנו - כיצד ניתן בכל זאת לשלב קריירה תובענית ושאיפות מקצועיות עם זוגיות תומכת?
אצלנו המשפחה במקום הראשון: ישנם מקומות עבודה, שבאים לקראת העובדים בכל הנוגע לזוגיות. סובלנות המתבטאת במדיניות החברה. כך למשל, נהוג לעבוד בהם פחות שעות, מחלקת משאבי אנוש מקיימת אירועים לזוגות בערבים, ישנה אפשרות לקחת מחשב נייד וכך לעבוד גם מהבית.
בחירת מקום עבודה לפי מצב משפחתי: יש עבודות שיתאימו לכם לפאזות שונות בחיים. כשאתם רווקים, תוססים וחסרי מחויבות יתכן ותשקיעו יותר בעבודה ותיהנו בסביבת עבודה תובענית, כי כולם סביבכם יהיו כמוכם ואילו, כשתינשאו או תקימו משפחה – תחושו נח יותר בסביבת עבודה משפחתית, כשהעמיתים לעבודה גם הם בעלי משפחות – יש יותר נושאי שיחה משותפים ותחושה שהם מבינים מה עובר עליכם.
לוח זמנים זוגי: זוגיות צריך לטפח, אין מה לעשות. קשה לשמור על הגחלת כשאתם נעדרים מהבית או מגיעים אליו עצבניים, בקושי טועמים מהסעודה הרומנטית שהכין הפרטנר או נרדמים על הספה, טרם הגעתם לשלב האינטימי. מה דעתכם ליצור מערכת שעות גמישה: הקצו ימים מסוימים בשבוע בהם אתם נשארים עד מאוחר ואילו בימים אחרים תצאו מוקדם ותיזמו פעילויות זוגיות. כך תיצרו למעשה איזון נכון בין הקריירה למערכת היחסים שלכם.
בוויקנד – המחשב סגור: נכון, לפעמים זה קשה להתנתק לגמרי מהעבודה. אבל אם החלטתם שסופי השבוע מוקדשים לפרטנר ולתא המשפחתי, נסו לעמוד בהבטחתכם ולנתק את המחשב מהשקע. אם אתם בכל זאת לא עומדים בפיתוי, נסו לעבוד כשהפרטנר ישן או עסוק בענייניו, אבל אל תניחו לעבודה בסופי שבוע לבוא על חשבון בילויים זוגיים.
אורזים את בני הזוג לחו"ל: נסיעות עבודה לרוב מסתכמות בישיבות ממושכות ועבודה נטו, אבל יש בני זוג שיהנו בכל זאת להצטרף אליכם ולשוטט ברחבי העיר בזמן שתעבדו. שווה לבדוק עם המעסיקים אפשרות לנסיעה משותפת: ככל הנראה, בן זוגם יאלץ לשלם על הטיסה, אבל הלינה מסודרת לכם מטעם העבודה, אז הרווחתם. בדרך הזו, גם תחסכו מעצמכם יסורי המצפון על כך שהשארתם את הפרטנר בארץ.
שתפו את הפרטנר בעבודה: גם אם אין לכם עסק זוגי ולבני זוגכם אין מושג במה אתם בידיוק עובדים (במיוחד אם הם עצמם מגיעים מתחום שונה לחלוטין), נסו לעניין אותם בתחום עיסוקכם. חשוב שהם יבינו את העולם המקצועי שלכם וכך אתם את שלהם. הקשיבו לאנקדוטות מחיי היומיום שלהם, סך הכל, חייהם אלה אינם מתנהלים בנפרד מחייכם האישיים – אלא משתלבים בהם. אתם יכולים להזמין אותם לבקר במשרד שלכם, ליזום הכרות עם עמיתים לעבודה וכדומה.
בכל עבודה עליכם להחליט על סדר עדיפויות: האם אתם מצליחים לנהל מערכת יחסים בריאה על אף העומס בעבודה? האם מדובר בתקופות לחוצות או שהעבודה משתלטת לכם על החיים? זיכרו, תמיד תוכלו לחפש עבודה נוחה יותר, כזו שלא תפגע בקשרים הרומנטיים שלכם ואולי אף תטיב עמם.
בדקו איזו עבודה מתאימה לחייכם האישיים
מחפשים הצעות עבודה שתסתדר עם חיי האהבה שלכם?