זומנתם לראיון עבודה ורגע לפני אתם עדיין מתלבטים מה כדאי ללבוש? כמה מוכר. נכון, בכל מקום עבודה יש קוד לבוש אחר. עם זאת, אם ברצוננו להצליח בראיון עבודה, עלינו להגיע אליו לבושים רמה אחת מעל ללבוש הנהוג כעובדים מן המניין.
מה שאתם לובשים משקף את האישיות שלכם. לכן, בגדים לא מגוהצים, למשל, או בגדים לא נקיים, ישדרו למראיין שאתם מרושלים - לא מסר שאתם רוצים להעביר למראיין. השתדלו להגיע לבושים היטב, בבגדים שמשדרים מסר של עובד רציני. למשל: מכנס ארוך אלגנטי או חצאית באורך הברך יתאימו לראיון עבודה, אך ג'ינס עם קרעים ושיפשופים - לא יהלום את המעמד (כן, גם אם הוא חלק בלתי נפרד מהאופנה הנוכחית...)
סגנונות הלבוש משתנים ממקום עבודה אחד לאחר וכן מתפקיד לתפקיד, ולכן חשוב שתבדקו את הנושא מבעוד מועד ותגיעו לבושים בהתאם. לדוגמא: חליפה עסקית ועניבה יתאימו למועמד המתראיין לתפקיד מנהלי בחברת השקעות גדולה, אך מועמד לתפקיד מורה למוסיקה יסתפק בחולצת טריקו רגילה ומכנס ג'ינס מסודר. לתפקיד משרדי מתאימים יותר מכנסיים מחויטים וחולצה מכופתרות, בעוד לחברת היי טק יתאימו מכנסיים פשוטים או ג'ינס וחולצה מכופתרת פשוטה.
מזג האוויר הישראלי הוא הפכפך, וכאשר הימים החמים - הם חמים באמת. עם זאת, ולמרות שזה מפתה מאוד - לבוש חושפני וקצר מדי ישדר מסר לא נכון לגביכם בראיון העבודה. חולצה גזורה או עם גזרה חושפת בטן, גופייה, כפכפים, סנדלים ומכנסיים קצרים - אינם מתאימים לראיון עבודה. בנוסף, לנשים רצוי גם להימנע מחצאיות מיני קצרצרות במיוחד ו/או ממחשופים נדיבים מדי.
אז האם מה שנאמר בסעיף הקודם אומר שאנחנו צריכים ללבוש לראיון עבודה חליפת 3 חלקים, או להגיע אליו חנוטים בסוודר, ווסט וצווארון מעומלן? ממש לא. גם לקיצוניות השנייה יש אפקט שלילי - כזה שמשדר "מאמץ יתר", של חוסר מודעות או של אדם עם אופי ארכאי. ובקיצור: איזון הוא שם המשחק. להתלבש טוב ונכון זה לא אומר להגזים.
מכירים את זה שאתם נתקלים באדם שלבוש בצבע זרחני, מסתנוורים ומסיטים ממנו את המבט מיד? כדאי שלא יקרה לכם משהו דומה בראיון העבודה.
מאילו גוונים כדאי להימנע? בנוסף לגוונים הזרחניים, כדאי לא ללבוש שחור מכף רגל ועד ראש. אם החלטתם על אאוטפיט שחור, כדאי "לשבור" אותו על ידי אלמנט כלשהו, כמו חגורה, תכשיט וכו'. צבע אדום זועק עלול להיתפס כפרובוקטיבי מדי, וגוונים אפורים עלולים לצייר אתכם בגוון... אפור.
אילו גוונים מומלצים? רצוי ללכת על גוונים בהירים ונעימים לעין, לדוגמא: לבן, שמנת, תכלת, בז', ניוד וכו'. אין בעיה לשלב אותם עם צבעים חזקים יותר כדי ליצור מראה מאוזן יותר.
בדרך כלל מגיעים אליהן רק בסוף, אבל גם אם הן נראות לכן פחות משמעותיות (המראיין לא מסתכל עליהן, לא?) - אסור לזלזל בהן. הקפידו לנעול נעליים סגורות. לנשים המגיעות לראיון לתפקיד ניהולי, משרדי או ייצוגי, רצוי לנעול נעלי עקב בגובה מינימלי. חשוב לא פחות להגיע עם נעליים במצב טוב (ללא שפשופים וקרעים) שישדרו רישול. מסנדלי שורש, כפכפי אצבע ונעלי קרוקס, נוחים ככל שיהיו - רצוי להימנע חלוטין בראיון עבודה.
כאמור, אביזר זה או אחר יכול לשדרג את ההופעה שלכם, ו"לשבור" מראה משעמם מדי, אפילו אם זו חגורה יפה, משקפי שמש אופנתיים או אפילו תיק מיוחד. תכשיטים שונים כגון עגילים, שרשראות, צמידים וכו' הם חיוביים בהחלט. יחד עם זאת, כמו בכל דבר - חשוב שלא להגזים. קוקו שאנל אמרה פעם: "לפני שאת יוצאת מהבית, הביטי במראה והסירי פריט אחד מאילו שהעמסת." אנחנו? בעד.
אופן הלבוש חשוב, אבל הוא לא מספיק - הכרחי לשמור גם על אסתטיקה כללית. בדרך כלל, מדובר בדברים שאף אחד לא יעז להעיר לכם לגביהם - לפחות לא בפניכם. חשוב להגיע לראיון כשאתם מדיפים ריח רענן. מזג האויר בארץ עשוי להיות לוהט אז חשוב לשים לב למצב ההזעה. מצד שני, גם עודף בישום עלול לחנוק את המראיין, אז בדומה לסעיפים הקודמים, איזון היא מילת הקסם. בנוסף, לגברים שביניכם, אל תשבו על הגדר - החליטו, או זקן, או גילוח, אך אל תגיעו לראיון עבודה בזיפים. ולנשים, אפשר ורצוי להתאפר, אך חשוב כי האיפור יהיה עדין ולא מוגזם.
רוצים להגיע לראיון העבודה הבא הכי מוכנים שאפשר? לחצו פה
5 אנשים בעייתיים שפוגשים במרכז הערכה (ואיך להתמודד)
ראיון מהסרטים: 3 טעויות מהקולנוע