סקר חדש שערכנו במחלקת המחקר ב-AllJobs בדק האם הימשכות המלחמה והמצב הבטחוני בשנה ושמונת החודשיים האחרונים, מבצע 'עם כלביא' מול איראן, ההשפעות על הכלכלה, יוקר המחייה והריביות הגבוהות לצד ערעור המרקם החברתי בישראל משפיעים על ההחלטה של הישראלים לצאת כעת לרילוקיישן. סקר זה בוחן בשנה החמישית ברציפות את ההשפעות השונות על הישראלים ומגיע ברקע פרסומים ואירועי אנטישמיות ברחבי העולם, בדגש על אירופה וארה"ב.
הסקר החדש בוחן את הנתונים בהשוואה למענה לסקר זהה בשנים קודמות. בסקרים נבדק רצון העובדים לבצע רילוקיישן, מהן הסיבות לכך, לאילו יעדים היו מעדיפים לעבור ומהן החששות בביצוע מהלך מסוג זה. בסקר הנוכחי השתתפו 611 עובדות ועובדים מכלל האוכלוסייה בישראל, ביניהם: 48% נשים ו-52% גברים. הנשאלים בני 22 ומעלה, בהתפלגות גיאוגרפית הבאה; 21% מתל אביב וגוש דן, 16% מהמרכז, 17% מהצפון, 8% חיפה והקריות, 9% מירושלים והסביבה, 17% מהדרום ואילת ו-12% מהשרון והשומרון.
הסיבות לביצוע רילוקיישן השתנו בשנים האחרונות. אם בעבר קידום, שיפור קריירה ורמת חיים היו עיקר המשתנים לבצע מעבר למדינה אחרת, אנו רואים כי השנה וגם קודמתה הציבור נותן משקל למצב הפוליטי עם 24% מהנשאלים שסימנו זאת כגורם משפיע לביצוע רילוקיישן, בדומה ל-25% בשנה שעברה ו-30% לפני שנתיים. בנוסף, המצב הבטחוני נמצא כגורם משפיע מאוד עם 30% בדומה לשנה שעברה.
המערכה מול איראן, שנערכה 12 ימים, הותירה לא מעט ישראליים עם סימני שאלה על העתיד. לאור כך, הוספנו לסקר שאלה שבוחנת האם לאור האירועים האחרונים שיניתם את דעתכם לגבי ביצוע רילוקיישן. 11% מהמשיבים ציינו שהם רצו להישאר בארץ אך לאור המצב החליטו לעזוב, 47% ציינו שרצו לעזוב לפני הלחימה ועדיין רוצים. בנוסף, 15% ציינו ששקלו לעזוב ולאור המצב החליטו להישאר ועוד 27% שלא שקלו מעבר.
עם זאת, הגורמים המרכזיים הם עדיין השיפור הכלכלי, חוויות והתנסות, איזון בית ועבודה, שיפור איכות החיים, אתגר מקצועי ועוד. לשאלה מרובת אפשרויות בחירה, ציינו 59% מהמשבים, כי הם מעוניינים במעבר עקב האפשרות לשיפור המצב הכלכלי (בדומה לשנה שעברה עם 57%), 48% רוצים לעשות זאת בשביל חוויה והתנסות של מגורים ועבודה בחו"ל (בדומה ל-46% אשתקד). נושא איזון בית ועבודה שעלה בשנים האחרונות נשאר יציב בקרב הנשאלים כגורם להחלטה ועומד על 43% שסימנו זאת כגורם משמעותי עבורם, זהה לשנה שעברה.
נתון שנמצא בירידה הוא מידת האכזבה מהמצב. 24% ציינו זאת כגורם המהווה שיקול למעבר למדינה אחרת, לאחר נתון גובה יותר בשנה שעברה (30%) ו-35% לפני שנתיים.
ליאת בן-תורה שושן, סמנכ"לית תחום קריירה והשמה ב-AllJobs, מסבירה: "אנחנו רואים שינוי עמוק בתפיסת העובדים – ממצב שבו רילוקיישן היה בחירה אסטרטגית לקידום מקצועי, למהלך שנובע מצורך רגשי, בטחוני וכלכלי. הימשכות הלחימה, אי הוודאות הפוליטית והמצב הכלכלי מביאים יותר ויותר ישראלים לשקול ברצינות עזיבה. השיקול הכלכלי עדין ממשיך להיות גורם מפתח בהחלטה לעבור לחו"ל – במיוחד על רקע יוקר המחיה, הריביות הגבוהות והשחיקה בהכנסות. לצד זה, רבים מחפשים איכות חיים טובה יותר ואיזון נכון בין חיי משפחה לעבודה – ערכים שהפכו קריטיים במיוחד בשנים האחרונות."
וישנם החששות הנוספים, וביניהם: 38% מהנשאלים ציינו כי הגעגועים למשפחה וחברים הם הגורם המרכזי ביותר, 19% החשש מקשיי התאקלמות, עלייה קלה ביחס לשנה שעברה (16%). 5% ציינו את החשש מבדידות ו-5% מהבדלי מנטליות.
ליאת בן-תורה שושן, סמנכ"לית תחום קריירה והשמה ב-AllJobs, ציינה: "למרות הרצון בשינוי, המעבר למדינה אחרת עדיין מלווה בחששות – בעיקר רגשיים, כמו געגועים למשפחה וחברים, אבל גם חששות פרקטיים כמו התאקלמות, שפה ואנטישמיות. חשוב להבין שרילוקיישן הוא מהלך מורכב שדורש תמיכה ותכנון מדויק."
בחלוקה לערים; ניו יורק ולוס אנג'לס נמצאות בראש הערים המבוקשות ביותר, 17% ו-11% בהתאמה ומיאמי עם 8%. אחריהן לונדון עם 5% ותופסת את המקום של סידני שיורדת ל-3% אחרי שבשנה שעברה עמדה על 5%. לרנקה עם 4% ביקוש ואתונה עם 3%. רומא יציבה עם 4%, כמו גם, בנגקוק וטורונטו. פריז וברצלונה עם 3% כל אחת, ברלין ואמסטרדם עם 2% בלבד.