"תראה לי את התיק שלך", מבקש המראיין ולא, אין לו כוונה לערוך בדיקה ביטחונית - הוא פשוט מעוניין להתרשם מהביצועים שלכם. התיק אותו עליכם לשלוף במקרה הזה הוא תיק עבודות מקצועי (portfolio) המציג עבודות נבחרות שלכם. ישנם כמובן תחומים ספציפיים בהם נהוג לגבות את הרזומה בתיק עבודות - גרפיקאים, עיתונאים, מעצבים, צלמים, דוגמנים ואומנים מצטיידים בתיק עבודות, שחושף רקע, סגנון אישי, מבטא ניסיון ומספק למראיין הוכחות ויזואליות ליכולות ולכישורים שהוצגו ברזומה.

בתיק עבודות שווה להשקיע! זכרו, אתם זה מה שיש בתיק שלכם! תיקים מעניינים, מקצועיים מעידים על אישיות מעניינת ומקצועית שעומדת מאחורי התיק ומאחורי הרעיונות שמוצגים בתיק. במקרים מסוימים יבקשו מכם להציג את התיק עוד לפני שזומנתם לפגישה והתיק הוא זה שיקבע אם תעברו לשלב הבא, ראיון עבודה פנים מול פנים או שתקבלו את התיק בחזרה בצירוף מכתב סירוב מנומס.
תיק עבודות לא מתקתקים. אל תדחו את סידור התיק לרגע האחרון, אלא גבשו מראש קונספט, בחרו היטב את החומרים, עבדו על העיצוב והפרזנטציה ואפילו מסרו לאנשים לצורך התרשמות והערות.
לעיתים תכינו תיק עבודות בעקבות בקשה של המראיינים להציג תיק עבודות, אך רוב הסיכויים שכבר יש לכם תיק עבודות מפואר או לפחות שלל עבודות שתשמחו להציג – כאן בדיוק מתחילה הבעיה. עליכם לברור בקפידה מה לשלב בתיק עבודות מבין העבודות שהכנתם במהלך הלימודים או בעבודות קודמות.
כיצד מחליטים מה נכנס לתיק ומה נשאר בחוץ?
מגבשים קונספט ראשית כל, מיינו את העבודות שלכם ובחרו את העבודות הטובות ביותר, מהן אתם מרוצים, אותן עבודות שאתם גאים להגיד בפה מלא שהן שלכם. לאחר מכן, חשבו האם להציג עבודות לפי נושאים, לגבש קונספט לתיק עבודות או פשוט לסדר את התיק בסדר כרונולוגי.
כיצד מחליטים זאת? לפי המשרה אליה אתם מגישים מועמדות. יתכן שהמראיינים ביקשו מכם מראש להציג עבודות בקונספט מסויים או אם אתם כתבים וניגשים למשרה של כתב אקטואליה, רצוי שתציגו כתבות שכתבתם בנושאים חדשותיים ואם אתם מעצבים ומגישים מועמדות למעצבי חלונות ראווה – רצוי לבחור עבודות שמציגים עיצובים שמתקשרים לנושא של חלונות ראווה.
אל תדחסו עבודות לתיק רק כדי להראות שעשיתם הרבה במהלך השנים – כל מה שעשיתם כתוב ברזומה. זכרו, שברוב המקרים למראיינים לא תהיה הסבלנות הדרושה לעבור בעיון על כל התיק, לקרוא את כל הכתבות או להתעכב על כל עבודה ועבודה ולכן יש ללכוד את תשומת ליבם על ידי סידור העבודות בצורה ברורה, בולטת, כשכל עבודה עליה הם יניחו את העין תהיה מעניינת וראויה להצגה בתיק העבודות. כך תבטיחו שגם בדפדוף חפוז בין העמודים, המראיינים יתרשמו מכם מספיק בשביל לזמנכם לראיון עבודה או להעביר אתכם לשלב הבא.
חותם אישי עוד הצעות לסידור תיק העבודות: עבודות בעלות טביעת חותם אישית. אם אתם חשים שיש לכם ייחוד, הציגו עבודות שמשקפות אתכם בצורה הטובה ביותר. מצד שני, מראיינים רבים מחפשים גמישות וגיוון ולכן כדאי בנוסף, לשלב עבודות מסוגים שונים.
תצוגת תיק העבודות אף היא חשובה. הקפידו לשלב את העבודות בפולדר מסוגנן או בתיק לא כבד מדי, שקל לעיין בו ולא צריך לשלוף מתוך ניילונים את העבודות אלא ניתן לראות אותן בעיון חפוז. אתם יכולים לציין תאריכים או נושא או להוסיף כל מלל קצר שנראה לכם רלוונטי. אל תשכחו לציין את הפרטים שלכם בתיק העבודות, רצוי בעמוד הראשון ולשלב בתיק העבודות העתק מקורות החיים כדי שהמראיינים ידעו מי אתם וכך יזכרו את שמכם או את פרטי קורות החיים וידעו לשייך את השם לתיק העבודות.
הכינו מספר עותקים לתיק העבודות למקרה שאתם ניגשים למספר ראיונות עבודה באותו יום או שהתבקשתם להגיש תיקי עבודות בכמה חברות. תמיד אספו אליכם בחזרה את תיק העבודות, אלא אם כן התבשרתם מראש שתצטרכו להשאיר העתק של התיק שלא יחזור לידיכם ואז כדאי לשאול אם ניתן פשוט לצרף העתקים מצולמים של העבודות המקוריות.
תיק עבודות וירטואלי גם הוא מקובל – ניתן לשגר עבודות במייל לצורך התרשמות או לשלוח לינק לאתר (אם בניתם אחד) שמכיל מגוון עבודות שלכם. אפשר לצרוב עבודות על דיסק ולהגיש או כל פרזנטציה אחרת שנראית לכן מכובדת ומתאימה ומקובלת, כמובן, על המראיינים.
לצורך הכנת תיק עבודות תמיד אפשר להיעזר באנשי מקצוע, אך פעמים רבות המראיינים מחפשים את האני שלכם וידעו לזהות מתי הוא הושפע מאנשי מקצוע שהובילו אתכם לקו מחשבה צפוי. ניתן לשאוב רעיונות והשראה מתיקי עבודות של אחרים, אבל חשוב שתיק העבודות באמת ישקף את מי שאתם ואת הניסיון והידע שרכשתם במהלך הזמן. אל תשכחו לעדכן מדי פעם את תיק העבודות בעבודות חדשות.
אם בעת ראיון עבודה התבקשתם לספר על העבודות השונות בתיק – אל תתבלבלו. עברו שוב ושוב לפני הראיון על התיק, למדו את העבודות, זכרו מתי עשיתם כל עבודה או למה התכוונתם בכל עבודה. נסו להדגיש טכניקות מסוימות או אלמנטים שבאים לידי ביטוי בעבודה – אם למשל, המראיינים מחפשים בתיק ידע בתוכנות או בטכניקות.
עכשיו שיש לכם תיק עבודות תוכלו לצאת לחיפוש עבודה. AllJobs מאפשר לכם חיפוש מרוכז בכל העיתונים והאתרים - הצטרפו לשירות ותגדילו את הסיכויים למצוא עבודה!