מאת: נטלי ברון, מנהלת תוכן בנושא עבודה וקריירה
דו"ח "מצב שוק התעסוקה", שמפיקה מדי שנה מחלקת המחקר שלנו, מסכם את החיפושים שלכם, את היצע המשרות במשק, ונותן תמונת מצב מלאה אודות שוק העבודה בישראל.
ומה עשוי לעניין אתכם כמחפשי עבודה? סיכמנו עבורכם את 10 הנתונים המשמעותיים ביותר:
1. רובכם מצאתם עבודה תוך 3 חודשים
אם נדמה לכם שתהליך מציאת העבודה הבאה שלכם אורך המון זמן, חשבו שוב. רבים ממחפשי העבודה חשים מתוסכלים כאשר התהליך אורך יותר זמן מכשציפו, אך חשוב לזכור כי הממוצע הארצי למציאת עבודה עומד על 3 חודשים בממוצע! (בשנה שעברה, עמדנו על 3.3 חודשים בממוצע).
כמו כן, כדאי לגלות סבלנות ולהפנים את העובדה כי ישנם גורמים רבים המשפיעים על הזמן שייקח לכם למצוא עבודה. מלבד טיפת מזל, מדובר בהיצע המשרות הקיים, רמת הידע והשכר (ככל שתטפסו גבוה יותר בסולם הזה, כך תהליך הגיוס יעשה מקצועי וקפדני יותר) ועוד רבים אחרים.
2. נשלחו המון קורות חיים למשרות אדמיניסטרטיביות
כשני מיליון ורבע קורות חיים נשלחו השנה למשרות בתחום האדמיניסטרציה. מדובר במשרות פקידותיות, מזכירותיות או של עוזרים אישיים. המקום השני, שעומד כמעט על אותו מספר, שמור לעבודות הכלליות - כאן מדובר במשרות שלרוב לא דרוש עבורן ניסיון קודם.האם גם אתם שלחתם קורות חיים למשרות שמופיעות בגרף? אל דאגה, זה לא אומר שהמעסיקים לא יבחינו בכם. המשיכו לגרף הבא ותוכלו להבין מדוע. 3. התחומים שאתם חיפשתם, מחזרים אחריכם בחזרה
אם הנתון הקודם הדאיג אתכם וגרם לכם לחשוב שאדמיניסטרציה, עבודות כלליות ומכירות הם תחומים שמוצפים בקורות חיים, אתם צודקים. עם זאת, הדרישה לעובדים בתחומים הללו היא מהגבוהות במשק. אז תמשיכו לשלוח.
4. המעסיקים מנסים לעודד קהל מועמדים מגוון יותר
לפני מספר שנים, אפשרנו למעסיקים לסמן את המשרות שלהם כמתאימות לקהל יעד מסוים. הכוונה היתה לא להוציא קהלים אחרים, אלא לעודד שליחת קורות חיים על ידי מועמדים שלא בטוחים כי המשרה אכן מתאימה להם מסיבות שונות. למשל, הורים אשר מוגבלים בשעות, סטודנטים ואנשים דתיים אשר לא יכולים לעבוד בשבת. למעשה, על ידי הסימון המעסיק נותן "אור ירוק" למועמדים אלה להגיש מועמדות למשרה שפרסם.
במהלך אותן שנים ההרגל אכן הושרש והמעסיקים מסמנים את המשרות בהתאם. השנה, חלה עלייה של 27% בכמות המשרות שנמצאו מתאימות להורים – 9,079 משרות בממוצע בחודש בשנה האחרונה וכמו כן עליות מתונות יותר של 7% במשרות שנמצאו מתאימות לדתיים וחרדים – 9,891 משרות בממוצע בחודש, עלייה של 5% במשרות לסטודנטים – 14,957 משרות בממוצע בחודש ועלייה של 2% בלבד למשרות שמתאימות לגילאי 50+ - 3,318 משרות בממוצע בחודש.
5 .נראה שבהדרגה הסמארטפון שלכם יחליף את המחשב
אמנם רוב מחפשי העבודה עדיין שולחים את קורות החיים שלהם דרך המחשב (69%), אבל השנה חלה עלייה משמעותית בכמות השולחים דרך הנייד - 31% לעומת 24% בנייד בשנה הקודמת.
כמו כן, גילינו שיום ראשון הוא הפופולארי ביותר לחיפוש עבודה, והשעה? בין 11:00 ל-13:00 בצהריים. תנו לנו לנחש - שביזות יום א' שמקבלת ביטוי אחרי בוקר קשה במיוחד?
6. יש ערים "עשירות" יותר בהיצע משרות (כאילו שלא ידעתם...)
זה לא סוד שהיצע המשרות מצטופף סביב ערי המרכז. ואכן, בשנה האחרונה כמות המשרות הגדולה ביותר היתה בתל אביב – 103,219 משרות ב-2015, עם עלייה מתונה של 4% ביחס לשנה שעברה. אחריה ברשימה ממוקמת פתח תקווה – עם 39,988 משרות ועלייה של 7% ביחס לשנה הקודמת. כדאי לציין כי בכל הערים עם המספר הגדול ביותר של המשרות, לא נמצאה בשנה האחרונה ירידה בולטת בכמות המשרות המוצעות.
7. מסתבר שאתם ממש מתלהבים מעבודה מהבית...
לעבוד בפיג'מה, לשתות את הקפה של הבוקר מהבית, ואולי אפילו להחליף את שיחת המסדרון בקיפול כביסה... החלום הרטוב של הרבה אנשים הוא לעבוד מהבית. האמת היא, שידענו את זה, אבל תמיד נחמד לראות את זה מקבל ביטוי בנתונים: מסתבר שצירוף המילים "עבודה מהבית" במנוע החיפוש החופשי באתר AllJobs, היה הפופולארי והמחופש ביותר השנה, עם מעל ל-1,000 חיפושים, ובהפרש ניכר מהבאים אחריו. לפניכם חלוקה של מילות החיפוש הנפוצות ביותר לפי נושאים:
8. מהנדסי חומרה? התחום שלכם האט

כולם רוצים להיות בריאים וחטובים, ומסתבר שגם רוצים לעבוד בזה: העלייה המשמעותית ביותר בכמות המשרות בהשוואה לשנת 2014 חלה בתחום הספורט, כושר ואורח חיים (במקצועות כגון מדריכי כושר ומורים לחינוך גופני) עם עלייה של 32% בהשוואה לשנה שעברה. עוד תחומים שבהם נרשמה עליה גדולה בכמות המשרות: מזון מסעדות ואירועים – 27%, נהגים, שליחים והפצה – 25% ואבטחה שמירה וביטחון – 23%. התחום בו חלה הירידה הגדולה ביותר בכמות המשרות החדשות בהשוואה לשנת 2014 הוא תחום החומרה, עם ירידה של 26% ואחריו תחום ניהול בכיר עם ירידה של 19%, אופנה וטקסטיל עם ירידה של 18% ומשרות התנדבות, עם ירידה של 14%. 9. מנהלים בכירים? גם השנה היו לכם הרבה מתחרים
הדשא של השכן לא תמיד ירוק יותר. חולמים להתקדם בהיררכיה הארגונית? קחו בחשבון כי על כל משרה לבכירים יתמודדו מולכם 110 מועמדים. אחריו, בתחום הרכש והלוגיסטיקה 91 מועמדים יתמודדו על משרה אחת, ותחום האדמיניסטרציה, עם 68 מועמדים על משרה.
10. האינטרנט באמת משתלט על תחומים רבים בחיינו
בתחום ההייטק והאינטרנט נצפתה בשנה האחרונה עליה בולטת בתפקידי, SEM \ PPC , ניתוח מערכות מידע, ו- JavaScript. אליהם מצטרף "ביג דאטה", תפקיד חדש יחסית שחדר לשוק העבודה לא מזמן והולך ותופס תאוצה עקבית. האפשרויות החדשניות שהביאו עמם הטכנולוגיה והאינטרנט גרמו לקרנו לעלות והמגמה תמשך ותעצים כאשר יותר חברות ירצו לעשות שימוש מושכל במידע שהולך ונערם אצלן.
אז מה אפשר לקחת מהנתונים?
לדעתנו, בעיקר את העובדה שעולם העבודה והקריירה נמצא בהשתנות מתמדת ושאנחנו, כמחפשי עבודה, צריכים להיות ערוכים ומוכנים לשינויים הללו בכדי להתקדם לצעד הבא בקריירה שלנו. ותמיד, תמיד להישאר עם אצבע על הדופק, להכיר את התחום שלנו ולדעת מה מתרחש סביבו.
וכמובן, שתהיה שנה אזרחית מעולה!!!