מאת: עינב בוימפלד, מנהלת התוכן והמחקר
ל-AllJobs, אתר הדרושים הגדול בישראל, יש את הידע הרחב והמקיף ביותר על המתרחש בשוק העבודה. ידע מהסוג הזה, יכול לעזור לנו לקבל החלטות הנוגעות להיבטים שונים בחיינו, כמו: מה ללמוד, באיזה תחום לעבוד, ואפילו היכן לגור.
בכל סוף שנה, מחלקת המחקר שלנו אוספת את הנתונים הללו ומפיקה דוח מסכם, השופך אור על סוגיות ומגמות מרכזיות במשק, כגון: אילו מקצועות התחזקו ואילו נחלשו, באיזה תחום מחפשים הכי הרבה עבודה וכמה זמן זה לוקח.
ריכזנו עבורכם את הנתונים שעשויים לעניין אתכם ולסייע לכם להבין "לאן נושבת רוח" בשוק התעסוקה. אנחנו מקווים שתמצאו בהם עניין ותפיקו מהם את המיטב.
התחום המבוקש ביותר על ידי מחפשי עבודה: אדמיניסטרציה
בדקנו מהם 10 התחומים שקיבלו הכי הרבה קורות חיים בשנה החולפת, וגילינו שהתחום שהגיע למקום הראשון הוא לא אחר מאשר אדמינסטרציה. בנוסף, אדמינסטרציה הוא גם התחום שהכי הרבה מחפשי עבודה ביקשו לעבוד בו והגדירו אותו כתחום החיפוש הקבוע שלהם. הבאים בתור אחריו (בסדר יורד) הם: עבודה כללית, מכירות, כספים וכלכלה ושירות לקוחות.
מסקנה לצאת איתה לדרך: אם אתם מחפשים עבודה באחד מהתחומים המבוקשים במשק, הקפידו לשלוח קורות חיים רק עבור המשרה המתאימה לכם ביותר, כזו שאתם עונים על כל דרישות החובה שמצוינות בה. הקדישו עוד מספר דקות והתאימו את הקובץ שאתם שולחים לתפקיד המבוקש. זה יגדיל משמעותית את הסיכויים שלכם מול שאר המתמודדים.
ומילה מעודדת לסיכום: אם גם אתם נמנים על מחפשי העבודה בתחום האדמיניסטרטיבי - אין לכם סיבה לחשוש מהביקוש הגדול. למרות התחרות הגדולה בתחום הוא מכיל מהצד השני גם מספר גדול ומגוון מאוד של משרות.

ומה מחפשים המעסיקים? בעיקר עובדים כלליים
כדי להצליב את המידע של ההיצע מול הביקוש, אפשר לבחון את הגרף הקודם מול הגרף שמראה את הצד השני - 10 התחומים שבהם פורסמו הכי הרבה משרות השנה. מכאן עולה תמונת מצב קצת שונה, המגלה כי הביקוש הגבוה ביותר לעובדים ב-2014, היה דווקא לעובדים כלליים.
כשאנו אומרים "עובדים כלליים", אנחנו מכוונים לקשת רחבה של מקצועות - החל ממחסנאים ומתדלקים וכלה בקופאים ובייביסטרים. הכוונה היא לכל אותם תפקידים, אשר לא דורשים השכלה מיוחדת או ניסיון משמעותי, ולכן מתוגמלים גם בשכר יחסית נמוך.
מסקנה לצאת איתה לדרך: שוק העבודה אמנם רווי במשרות, אך נראה כי הדרישה הגבוהה לעובדים כלליים משקפת מציאות לא פשוטה בה הצורך העיקרי במשק הוא לידיים עובדות. כשבאים לבחור קריירה חשוב להסתכל על התמונה המלאה ולהבין איפה נמצאות הדרישות הגבוהות, ואיפה אתם נמצאים ביחס אליהן.

כולם רוצים להיות מנהלים
כאשר בחנו את המספר הממוצע של מועמדים שהתמודדו על כל משרה השנה, ראינו כי המספר הגדול ביותר של מתמודדים נמצא בתחום של ניהול הבכיר. אחריו ניצב תחום הרכש והלוגיסטיקה ובמקום השלישי - שוב אדמיניסטרציה. הנתון הזה לא מפתיע. ככל שמטפסים במעלה ההיררכיה הארגונית, מספר התפקידים קטן והתחרות על כל משרת בכיר היא רבה יותר.
מסקנה לצאת איתה לדרך: בשוק העבודה של ימינו, על כל משרה מתמודדים עשרות אנשים ויש תחרות צמודה על כל משרה פנויה. כדי לבלוט, עליכם לצאת לדרך מוכנים ככל האפשר. מה זה אומר בפועל? לדאוג להתעדכן בזמן אמת בכל המשרות שמתאימות לכם, להכין קורות חיים מנצחים, ולבוא מוכנים לראיון עבודה.

ומה קורה בענף ההייטק?
בתחום ההיי טק ניכרת מגמה חיובית עם עליה כללית של 6% בכמות המשרות בענף. עיקר העלייה נובעת מגידול בכמות המשרות בתחום האינטרנט והתוכנה. תחום החומרה ממשיך לרדת וחווה השנה קיטון של 7% בכמות המשרות החדשות. יתכן וזוהי תוצאה של פיטורים שהיו בענף, וגרמו לכך שמשרות פנויות יאוישו על ידי המפוטרים ולא יפתחו מחדש לקהל הרחב. בנוסף, רוב תהליכי הייצור עברו לחו"ל ואין הרבה יצרני חומרה בארץ.
מסקנה לצאת איתה לדרך: מי שבוחר בקריירת הייטק ארוכת טווח, צריך לבחון, כל כמה חודשים, לאן מועדות פניו של התחום הספציפי שבו הוא עוסק. שפות התכנות, למשל, הן לא פחות מאופנה מתחלפת ולכן חשוב מאוד להישאר עם אצבע על הדופק ולא להפסיק ללמוד ולהתעדכן. בחלק מהמקרים כדאי אפילו לעשות הסבה לטכנולוגיה מתקדמת. היתרון הגדול של הסבה כזו, הוא שהיא אינה אורכת שנים (קורסים קצרים) ומתאימה לכל אדם שיש בו אוטודידקטיוּת (ומתכנתים הם בדרך כלל אנשים שיודעים ללמוד לבד).

מחפשים עבודה דרך הסמארטפון
מאז הופעת הטלפונים החכמים בחיינו, אימצנו אותם בהדרגה כמחשב אישי ונייד, והתרגלנו לגלוש דרכם, לשלוח באמצעותם מיילים וגם מסתבר - לחפש עבודה. במהלך השנה שחלפה, אחוז שליחת קורות החיים מהמובייל עמד על 24%. במילים פשוטות: כרבע מקורות החיים שנשלחו דרך AllJobs, נשלחו באמצעות המובייל.
מסקנה לצאת איתה לדרך: כשכל משרה מקבלת בין עשרות למאות קורות חיים, יש חשיבות גדולה למהירות השליחה. כמועמדים, אנחנו צריכים תמיד לשאוף להיות בראש הערימה של המעסיק. המלצה שלנו: היו אתם בין אותם 24% שמגיבים מהר ושולחים קורות חיים דרך המובייל, מכל מקום ובכל שעה.

ובשורה התחתונה: כמה זמן לוקח למצוא עבודה?
הזמן הממוצע לחיפוש עבודה עומד על 3.3 חודשים. התחום שבו לוקח הכי הרבה זמן למצוא עבודה הוא "ניהול בכיר" (4.3 חודשים בממוצע) והתחום "המהיר" ביותר הוא התחום של עבודות כלליות שלא דורשות ניסיון (2.6 חודשים בממוצע).
מסקנה לצאת איתה לדרך: מחפשי עבודה רבים פונים אלינו בתסכול ומתלוננים על כך שהם מחפשים הרבה זמן עבודה ולא מוצאים. כשאנחנו שואלים אותם כמה זמן הם נמצאים בתהליך הם אומרים לנו "כבר חודש וחצי". מהסתכלות על הנתונים אפשר לראות שזמן ממוצע למציאת עבודה הוא כשלושה וחצי חודשים ולכן אין מה להילחץ אם עבר חודש שלם ואתם עדיין בתוך התהליך. בתפקידים בכירים - ניהולית או מקצועית - זה לוקח אף יותר, בין חצי שנה לתשעה חודשים. חשוב לזכור, לאורך כל הדרך, שסבלנות היא מילת המפתח כך שאם עדיין לא מצאתם עבודה, תנו לזה זמן.

רוצים לראות את הדוח המלא לשנת 2014? לחצו כאן