נפתח בסיפור קצר: שני אנשי מכירות בחברת נעליים גדולה נשלחו לבדוק אפשרות לפתיחת פלח שוק חדש באפריקה. השניים חוזרים הביתה לשיחת סיכום עם המנהל שלהם. האחד אומר: אין סיכוי, כולם שם הולכים יחפים. השני אומר: כולם שם יחפים, יש לנו קהל צרכנים אדיר!
אנשים רבים נוהגים "לקפוץ" על ההזדמנות הראשונה שנקרית בדרכם בעת חיפוש עבודה; אחרים נוטים לחשוב שאם יעשו את עבודתם היטב, הבוס והארגון ידאגו לקידומם ולהתפתחותם המקצועית. פעמים רבות גם אלה וגם אלה מתאכזבים, וחיים בתחושה של "תקיעות בקריירה" והחמצה. מדוע?
עובדים רבים נשאבים אל שגרת היומיום, מבלי לתכנן את מסלול הקריירה שלהם ואת התפתחותם האישית. אנחנו מצפים מהמדינה, מהארגון בו אנו עובדים ומהמנהלים שלנו, שיבנו תכניות לטווח ארוך ולטווח קצר, אסטרטגיות וטקטיקות לצמיחה, ומכירים בחשיבות של תכנון כזה. יחד עם זאת, רבים מאיתנו אינם דואגים לתכנון דומה של הדבר החשוב לנו מכל – החיים שלנו. לקיחת אחריות על קידום והתפתחות אישית אינה צריכה להיות של החברה או של המנהלים שלנו, אלא שלנו! אבל איך עושים את זה?

תכנון קריירה
תכנון משמעותו לקיחת אחריות על ההווה ועל העתיד. תכנון אמנם דורש זמן ומחשבה, אך מאפשר לנו לכוון את דרכנו, להכיר בהצלחותינו, וכן – גם ללמוד משגיאות, לתקן ולצמוח.
התכנון מתחיל מלמידה. הדרך הנוחה ביותר היא ליצור מפת SWOT, ראשי תיבות ל-Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats המיועדת להבנת החוזקות שלנו (במה אנחנו טובים? מה אנחנו נהנים לעשות? איך אנחנו יכולים להשתמש יותר בכוחות שלנו?), החולשות שלנו (ממה אנחנו מעדיפים להימנע? אילו יכולות אנחנו צריכים לפתח בכדי להתקדם? מה חוסם אותנו?), ההזדמנויות שעומדות בפנינו, והתחרות או האתגרים.
חשוב להבין שלחברות כיום, במיוחד חברות הייטק, נטייה להיות יותר מטריציוניות (רוחביות) ופחות היררכיות. לכן עלינו לנצל הזדמנויות לקידום בקריירה שאינן בהכרח "לגובה" (תפקיד ניהולי, או תפקיד ניהולי בכיר יותר), אלא הרחבת יכולת ההשפעה גם במסגרת התפקיד הנוכחי. למשל: יכולת טכנולוגית טובה יכולה לבוא לידי ביטוי בהכרה של מגוון רב יותר של טכנולוגיות, בהדרכה, ביצירת "דור המשך" ארגוני תוך חניכה של עובדים חדשים, במיצוב עצמי כ"גורו טכנולוגי", או בתפקיד של ארכיטקט יועץ.
פעמים רבות דווקא אנו אלה שחוסמים את הדרך שלנו לקבל קידום, לרוב מבלי שנהיה מודעים לכך. חוסר בתקשורת עם עמיתים, קונפליקטים וחוסר ערנות להזדמנויות שניקרות בדרכנו, הם רק מעט מהגורמים שבולמים אותנו. אז איך בכל זאת נהיה ערים לכל אלה? כאן חשובה הפתיחות והנכונות שלנו לקבל ביקורת ומשוב בונה. כל אחד יכול לתת "טיפ" שיעזור לנו בהמשך הדרך: בוסים לשעבר, עמיתים בעבר ובהווה, ואפילו בני זוג וקרובי משפחה. הקשיבו למה שיש להם לומר לכם ועליכם: אתם עשויים להיות מופתעים. ושוב, החכמה היא לא להקל ראש. שמעתם ביקורת זהה מכמה אנשים? קחו אחריות ופעלו לשינוי. בסופו של דבר תצאו מורווחים.
חלק ניכר מהארגונים כיום רואים חשיבות רבה בפיתוח העובדים, ומשקיעים בקורסים, הכשרות, תכניות העשרה ועוד. זהו מה הן ההזדמנויות שעומדות בפניכם. כדאי לבדוק איזו חברה מציעה לכם הזדמנות להתפתח מקצועית. כמו כן, בתוך חברות גלובליות חשוב להיות ערניים לנעשה בארגון כולו, גם מעבר לים. מומלץ להיחשף כמה שיותר לעבודה עם צוותים מרוחקים בחו"ל, לקחת חלק בצוותים וירטואליים ולהוביל אותם, וכן לשקול מעבר לחו"ל. בנוסף, חשוב לבנות ולשמר נטוורקינג רחב על מנת להיות חשופים להזדמנויות. יש לתקשר הצלחות באופן שוטף, לגייס תומכים וממליצים פוטנציאלים, הן מתוך הארגון והן מחוצה לו. כל הזדמנות כזאת הינה שלב נוסף בפיתוח הקריירה. וכמובן, ישנה חשיבות רבה לשמירה על עדכנות מקצועית, אם באמצעות ספרות מקצועית, כנסים, השתתפות בפורומים מקצועיים ועוד. דאגו להיות מוכנים לתפקיד הבא שלכם.
הפכו את המנהל לשותף
כמה פעמים שמעתם אנשים מתלוננים על המנהל שלהם? ("הוא לא מבין אותי", "הוא לא מאפשר לי", "הוא לא מדבר איתי"). נכון, כולנו מבינים שהמנהל הישיר הוא האמצעי שלנו להתקדם, להתפתח וליצור ערך. אולם, האם האחריות על כך היא של המנהל? התשובה ברורה – לא! זאת בהחלט האחריות שלנו. אם כן, איך עושים זאת? בראש ובראשונה, ודאו שיש לכם פגישות אישיות ("אחד על אחד") עם המנהל, ואין זה חשוב אם הוא יושב איתכם באותו משרד, או מעבר לים. חשוב שהמנהל יהיה מעודכן במה שאתם עושים, ההצלחות שלכם והדילמות שלכם, וגם – כיווני ההתפתחות הרצויים לכם: מה מעניין אתכם? מה הייתם רוצים לעשות בעתיד? איך אתם רואים את החוזקות שלכם באות לידי ביטוי? ככל שהמנהל יהיה מודע יותר למאוויים המקצועיים שלכם, כך גדל הסיכוי כי תקבלו את התפקיד/הפרוייקט בו אתם חושקים בהזדמנות הראשונה שתתאפשר. היו מוכנים גם להקשיב ולקבל משוב וביקורת. סמכו על המנהל שלכם שהוא מכיר אתכם ומעוניין בהצלחתכם. שיפור מבחינתכם יהווה הוכחה עבורו למאמץ שלכם ולרצון שלכם להצליח.
זהו הזדמנויות
הזדמנויות לפיתוח וקידום אישי ומקצועי נמצאות סביבנו, עלינו להיות ערניים ולמצוא אותן. בדקו אילו משרות פנויות יש בארגון שלכם, פרויקטים מעניינים שתוכלו להשתלב בהם, מוצרים חדשים ועוד. כאשר תדעו מה אתם מחפשים, יהיה לכם קל יותר למצוא. אז צאו לדרך, ובהצלחה!
לכתבה הסדרי אופציות לעובדים כחלק מהסכם עבודה
בחזרה לעמוד ראשי דרושים הייטק