קורן דור
אוהבים לאכול במסעדות טרנדיות? להתפנק על קייטרינג גורמה? לקבל ייעוץ תזונתי חינם? יש מקומות עבודה רבים בהם תוכלו ליהנות מחגיגות קולינאריות שוות במיוחד.
ולא, לא חייבים להתמחות אצל שף פרטי או לעבוד בתחום ההסעדה כדי להתענג על המטעמים.
קיימות חברות בענפים שונים, החל מהיי טק, דרך משרדי פרסום ועד מפעלים גדולים, שדואגים לעובדים שלהם לגיוון התפריט, מתחזקים מטבח משרדי עמוס מוצרי מזון, מחלקים לכל עובד בחברה כרטיס הנחות המאפשר לו להתענג על עסקיות במסעדות הממוקמות בסביבת העבודה או פותחים חדר אוכל מושקע המציע שירותי הסעדה מגוונים.
פגישת עבודה במסעדה שווה
לדברי יהודית בוכניק, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת התוכנה דאסו סיסטמס ישראל, בחברות רבות נהוג לצייד את העובדים בכרטיס הנחות למסעדות, מדובר בכרטיס דוגמת כרטיס ההסעדה "תן ביס", שמאפשר לעובדים ליהנות מארוחת צהרים מלאה, במגוון המסעדות באזור של מקום העבודה. "למעשה, החברה מממנת עבור העובדים כמחצית מעלות הארוחה. למי שמעוניין בכך, יש גם אפשרות להזמין את האוכל מהמסעדות הללו דרך האינטרנט, באמצעות הכרטיס".
יהודית מציינת, שבארגונים גדולים נהוג גם להפעיל חדר אוכל, בשילוב עם שיטות נוספות להסעדה. "בארגונים הגדולים, אחד היתרונות שיש לחדר האוכל הוא בהיותו מקום מפגש לעובדים, וזה מאוד נחמד. מצד שני, ישנו ערך מוסף לעצם יציאת העובדים מהמשרדים, דבר המאפשר מחד התרעננות ומילוי מצברים, ומאידך הנאה ממגוון רחב של אפשרויות הסעדה לפי הטעם האישי".
הפסקת פיצה ו-Happy Hour
בנוסף להסדרי ארוחות הצהרים, מספרת יהודית שיש חברות שמגישות, כדרך קבע, ארוחות בוקר מזינות ובריאות, שכוללות: לחם קל, גבינות, ירקות, קורנפלקס, עוגיות, פריכיות ועוד.
"אצלנו בחברה למשל, מקובל להגיש למתחם המטבח גם ארוחות ערב, כשהתפריט משתנה: סיני, סנדוויצ'ים, פשטידות, פסטות, פיצות ועוד. יש לנו הסדרים עם מספר חברות קייטרינג שמגיעות היישר למשרד, לטובת העובדים שנשארים לעבוד לאחר השעה 19:00. אחת לחודש אנחנו נוהגים לקיים Happy Hour שכולל צ'ופרים למיניהם, כגון בירות, פיצוחים, ארטיקים, אבטיחים וכדומה. יש גם עובדים שבוחרים להביא מדיי פעם אוכל מהבית, וגם זה אפשרי. אנחנו דואגים לכל האמצעים הנדרשים לנוחיותם – החל מקומות ישיבה נוחים לאכילה, מקרר וכלי חימום (טוסטר, מיקרו), דרך צלחות, סכו"ם וכיו"ב. המטבחון שלנו מאורגן ומצויד היטב, והוא מהווה מקום מפגש נחמד לעובדים, במהלך כל היום".
יהודית אומרת שלא במקרה דואגות חברות רבות לעניין ההסעדה. "אין ספק כי נושא ההסעדה לעובדים הוא חיוני ומהותי. חשוב לספק לאנשים שעובדים בממוצע 10-12 שעות ביום ונדרשים לחשיבה מאומצת ויצירתית, את המענה לצורך הבסיסי הזה. כשהבטן מלאה, קל יותר לתפקד, לחשוב".
לחץ בעבודה? תאכלו נכון
חברות רבות עלו על הקשר שבין תזונה נכונה לתפוקת עבודה מצויינת.
נורית ירון, נטורופתית מחברת B-Well , חברה המתמחה במתן ייעוץ למען שיפור איכות החיים של העובדים מסבירה ש"החשיבה העומדת מאחורי התכנית היא שעובדים בריאים ומאושרים יוצרים ארגון בריא, משגשג ובסופו של דבר גם רווחי יותר.
אורח החיים המודרני מכניס את רובנו למעין מרוץ עכברים מטורף. אנחנו מרגישים מחויבים להצליח בעבודה, להרוויח הרבה כסף, להיות הורים טובים, בני זוג מתחשבים ובתוך כל זה גם למצוא זמן לעצמנו. הלחצים המופעלים עלינו, יחד עם הציפיות הגבוהות שיש לנו מעצמנו גובים בסופו של דבר מחיר, הן פיזי והן נפשי. בעולם המודרני קל לנו לברוח אל פתרונות אינסטנט ושלל פיתויים, מסיגריות להפגת הלחץ, דרך ג'אנק פוד להרגעה מיידית של תחושת הרעב (כי שכחנו לאכול...) ועד כדורי שינה שימחקו את המחשבות הטורדניות ויאפשרו לנו לישון בשקט. כל אלו יוצרים מעגל של שחיקה מתמשכת. אנחנו מטפלים בכל העולם, אבל לא בעצמנו, ולא לוקחים בחשבון, שכדי לעמוד בקצב החיים המהיר ובמערכת הלחצים המקיפה אותנו, אנו צריכים לתחזק נכון את הגוף. המשפט "נפש בריאה בגוף בריא" הוא לא סתם קלישאה שירה לעברנו המורה לספורט בתיכון. זו אמת פשוטה".
נורית מדווחת שלאחרונה סיימה תהליך עבודה באחד ממשרדי הפרסום המובילים בישראל, בו מועסקים בעיקר עובדים בין הגילאים 25-45. "תחום הפרסום הוא אחד התחומים התובעניים ביותר, עם שעות עבודה בלתי נגמרות, לחץ גבוה בהתנהלות מול הלקוחות, תחרות מתישה עם משרדים מתחרים ועוד. בביקורנו הראשון במשרד ראינו סביבת עבודה מעוצבת ובה אנשים צעירים ויפים, לבושים היטב ומשדרים חיוניות ומצליחנות. בשיחות אישיות שקיימנו עם העובדים גילינו אצל רובם תחושות של עייפות, שחיקה ואורח חיים הרחוק מאד מזה שהם היו רוצים לעצמם. המשרד סבל מאחוז גבוה של היעדרויות בשל מחלה וחלק מהעובדים דיווחו אף על ירידה במוטיבציה. לאחר ההתנסות בפעילות, עובדי המשרד החלו לבצע פעילות גופנית שוטפת, אחוז החולים ירד, העובדים שיפרו את הרגלי התזונה שלהם".
טיפים לתזונה נכונה בעבודה
אבל מה עושים כשאין ייעוץ תזונתי צמוד או תפריט מסודר בעבודה? לדברי ענבל קרקו, דיאטנית ראשית של שומרי משקל, לרבים מאיתנו יש לו"ז צפוף שלא תמיד מאפשר לנו לאכול נכון.
קרקו אומרת שרובינו מרבים בישיבה במשרד מול המחשב ובישיבה בכלל ואוכלים כתירוץ לקימה וחילוץ עצמות. "ארוחת צהרים מחוץ לבית- לעיתים קרובות זו ארוחה עשירה מאוד במסעדה או מזללה, ואנחנו לרוב שותים הרבה קפה כדי להתעורר".
מה ניתן לעשות?
לנצל את סביבת העבודה לפעילות גופנית – עולים במדרגות ולא במעלית, הולכים לשוחח פנים אל פנים במקום לשלוח מיילים.
מומלץ להביא אוכל מהבית במקרה ואין פיתרון הסעדה במקום העבודה. אגב, אין צורך בבישולים ארוכים. ניתן להכין אוכל בריא גם ברבע שעה, להכניס לקופסת פלסטיק או צלחת נסגרת מחלוקת לתאים המיועדת בדיוק לכך. מה שנשאר הוא לחמם את האוכל במיקרוגל וליהנות מארוחה ביתית במשרד. דרך אחרת: לקחת איתנו חומרים לסלט שניתן להרכיב בעבודה או כריכים מעניינים. הוסיפו לשקית גם פירות וירקות ואתם מצויידים ליום שלם.
מומלץ ללכת על ארוחת צהרים עשירה בחלבונים ולא בפחמימות מעייפת פחות. אכלו מנה בשרית/דג וירקות במקום צלחת פסטה, פריכוני אורז במקום עוגיות.
כשנפגשים מחוץ למשרד, כדאי לקחת סלט גדול, לבקש רוטב בצד, להתחלק שניים בארחה אחת ולהעדיף שתייה דיאטטית או תה צמחים".