מאת: בתיה וייסמן
מה הקשר בין "בגדי המלך החדשים" לגיוס שלכם? זה אולי יפתיע אתכם, אבל מסתבר שיש כזה.
בסימן פורים, בחרנו 3 אגדות פרי עטו של האנס כריסטיאן אנדרסן, שמצאנו בהן גם לקחים שרלוונטיים לעולם הגיוס.
בת הים הקטנה (או: מה המחיר שתשלמו עבור "מר מושלם"?)
רובנו מכירים את גרסת הסיפור, כפי שעובדה על ידי דיסני (בעיקר מחשש שהנ"ל תצלק את נפשותיהם העדינות של הילדים). למרבה הצער, במקור סיפורה של בת הים הוא טראגי הרבה יותר, ואין לו Happy end.
בת הים, בתו של מלך הים והצעירה מבנותיו זוכה לעלות לפני הים בגיל 15. היא מתגנבת לאניית פאר עליה נערך משתה, ומתאהבת ממבט ראשון בנסיך. סערה מאיימת להטביע את הספינה על יושביה, ובת הים מצילה את הנסיך ושוחה עמו אל החוף. כאשר הוא מקיץ, ניגשת אליו נערה אחרת, והוא סבור בטעות שהיא זו שהצילה את חייו.
בת הים המאוהבת מבקשת את עזרתה של מכשפת הים בניסיון לזכות בחיי נצח לצדו של הנסיך. זו מסכימה להכין עבורה שיקוי שיהפוך את זנבה לרגליים, אבל המחיר שהיא מבקשת בתמורה הוא כבד. ראשית, דורשת המכשפה לקבל את קולה הענוג. כמו כן, כל צעד על רגליה יכאב לה כמו דקירה של אלף סכינים. בנוסף, היה והנסיך יינשא לאחרת – תהפוך בת הים לקצף גלים בשחר יום נישואיהם. למרות המחיר, בת הים מסכימה. היא שותה את השיקוי ונסחפת אל החוף, אז היא נאספת על ידי הנסיך.
הנסיך מחבב אותה, ומחליט להתחתן איתה. אולם כאשר אביו כופה עליו להינשא לנסיכה הוא מגלה כי מדובר בנערה מהחוף, אשר סבור הוא כי הצילה אותו, ומחליט להתחתן איתה. עם עלות השחר של ליל הכלולות, הופכת בת הים לקצף גלים. אפשר להבין למה דיסני בחרו להציג סוף קצת פחות... מחריד.
אריאל, בת הים הקטנה לפי דיסני. סופה היה טראגי הרבה פחות מזה של בת הים מהאגדה
ואיזה לקח אפשר להסיק מסיפורנו לתהליך הגיוס? בת הים הקטנה הייתה מוכנה להקריב את הכל, כולל חייה, עבור גבר שבקושי הכירה, לאחר שהפכה אותו בראש לגבר המושלם, שאין לו תחליף. מבחינה זו, אפשר להקביל אותה למגייסים המחפשים את העובד המושלם - עובד שהוא לא פחות מיצור כלאיים של כמה גיבורי על. חוץ מזה שאולי הם לא באמת צריכים את כל התכונות האלו, סביר להניח שהוא לא באמת קיים (וגם אם כן – ייקח לכם שנים והון עתק לאתר אותו).
כדי שלא ליפול במלכודת הזו, הגדירו את הדרישות החיוניות באמת למילוי התפקיד – והיצמדו אליהן. אם צריך – התייעצו עם גורמים אחרים בחברה, שמכירים את התפקיד בפרט ואת צרכי העסק בכלל. בנוסף: אל תשכחו את דרישות הבונוס – אך אל תעכבו את הגיוס בעטיין. התכונות והכישורים שאתם חולמים עליהם מעידים על החזון שלכם. לכן, אם תצליחו למצוא את זה – מה טוב. אבל אם לא – הפסיקו לחלום, והתחילו לעבוד. המועמדים שלכם קצת פחות ממושלמים? כנראה שהארגון ישרוד.
הברווזון המכוער (או: האם גם אתם נפלתם קורבן להטיית הרושם הראשוני?)
כולנו מכירים את הסיפור, ובעיקר את המשל שמאחוריו. מעשה באמא ברווזה, אשר דגרה על ביציה. מ-3 ביצים בקעו 3 אפרוחים רגילים ויפים. הביצה הרביעית התעכבה מלבקוע, ולאחר דגירה נוספת היא בוקעת. למרבה הצער, יוצא ממנה ברווזון אפור ומכוער. הברווזון סובל מדחייה מכל הסובבים אותו: חיות המשק, אחיו (ויש גרסאות הטוענות שגם מהוריו). הברווזון אינו יכול לשאת זאת, ובורח לחווה של אישה זקנה. גם שם הוא זוכה ללעג מהחתול הביתי ומהתרנגולות.

הברווזון המכוער. מעטפת היא לא הכל
עם בוא החורף הוא עוזב את החווה ונודד, בניסיון למצוא לעצמו מקום. הוא רואה להקת ברבורים יפהפיים, וחולם להצטרף אליה – אך מאמין שבשל כיעורו הם ידחו אותו. הוא מחליט להשליך את עצמו אל מול הקבוצה ולתת לה לסיים את חייו האומללים, אולם למרבה הפתעתו, הם מקבלים אותו בברכה אליהם. הוא מביט למטה ורואה את השתקפותו באגם, ורואה לתדהמתו כי הפך לברבור יפהפה.
ואיזה לקח אפשר להסיק מסיפורנו לתהליך הגיוס? המסר העיקרי של הסיפור הוא לא לשפוט מישהו לפי העטיפה שלו. זה למעשה גם המסר שלנו. מחקר קבע כי כ-30% מטעויות ההעסקה נגרמות בגלל רושם ראשוני מוטעה – לטוב ולרע. תופעה זו
תגרום לכם להעסיק מועמדים שעשו רושם מעולה, ולעומת זאת – לוותר מיידית על מועמדים איכותיים, אך פחות מרשימים בראיון. וחבל, כי ממש כמו הברווזון המכוער – דווקא אלו מתגלים פעמים רבות כברבורים אמיתיים.
מה עושים? מוודאים כי ההחלטה שלכם מתבססת על יותר מרושם. עורכים ראיון טלפוני מקדים, מבצעים את הראיון עם קולגה, לוקחים זמן לחשוב, מקפידים לשאול את השאלות הקשות ומוודאים המלצות.
בגדי המלך החדשים (או: כך לא יגידו עליכם "המלך הוא עירום")
גם את הסיפור הבא כולנו מכירים, בגרסה זו או אחרת. האגדה מספרת על מלך אחד, אשר הייתה לו אובססיה רצינית ללבוש ולמראה חיצוני מרשים. האגדה אף מספרת שמדי יום ביומו היה עורך טקס חגיגי, כדי לפאר את הלבוש אותו בחר ללבוש באותו יום.
יום אחד, הגיעו לעיר צמד נוכלים, אשר הציגו את עצמם כחייטים. הם הציעו למלך הצעה שקשה לעמוד בפניה: לתפור עבורו בגד מפואר ומלא הדר, אשר נראה אך ורק לעיניהם של אנשים חכמים. המלך התלהב עד מאוד (בינינו- אפשר להבין אותו), והרעיף על השניים כסף רב בעבור ביצוע המלאכה. אולם היות ואין בגד כזה, עמלו השניים ימים ולילות על... ובכן, כלום. כשסקרנותו לא עמדה לו, המלך הציץ המלך בבגדים. להפתעתו, הוא לא ראה דבר, אבל כמובן שלא היה מעוניין לחשוף זאת בפני נתיניו מחשש שייתפס כטיפש.
לאחר שהכריזו השניים על כך שהמוצר מוגמר, החליט המלך להציג את מלבושיו החדשים בפני העם. מתוך חשש להיתפס כטיפשים, הפגינו כל נתיני הממלכה התפעלות רבה מה"תלבושת" המפוארת. ורק ילד אחד קפץ ממקומות והכריז על כך ש"המלך הוא עירום!". ואז פרצו כולם, כולל המלך, בצחוק גדול, לאחר שהבינו את טיפשותם האמיתית.
ואיזה לקח אפשר להסיק מסיפורנו לתהליך הגיוס? אפשר למצוא לקחים רבים מהמעשייה הזו. אנחנו בחרנו בלקח הבא: אף אחד לא רוצה להיות המלך העירום. מוניטין רע הוא לא רק מביך, אלא גם מזיק לארגון. איך ארגון יכול להביא זאת על עצמו? על ידי תיאור מוגזם והפרזה בהגדרת ובתנאי התפקיד, ו/או הארגון. זה מתחיל במודעת הדרושים, נמשך אל הראיון הטלפוני ונגמר בראיון העבודה. התוצאה? חוסר תיאום ציפיות ביניכם ובין המועמד, שמאוכזב לגלות מציאות אחרת לחלוטין, ולרוב גם עוזב כלעומת שהגיע. את המידע הזה הוא מעביר הלאה, בין השאר למועמדים נוספים – שבוחרים שלא להגיע אליו.
מה כן עושים? מדברים דוגרי. מחפשי העבודה יודעים שאין חיה כזאת, "עבודה מושלמת". העסק שלכם לא חייב להיות מושלם כדי להיות אטרקטיבי. חשוב שתדעו להציג את הדברים באופן אותנטי, כולל החסרונות, ולהבליט בתוך כך את מה שיש לכם שהופך את המשרה לכדאית. זכרו - שקיפות יוצרת תיאום ציפיות - דבר שימנע בזבוז זמן יקר עבור שני הצדדים, והיא תשמור גם על שמכם הטוב.