ללכלכך על הבוס הקודם או החברה הקודמת בה עבדתם זהו לא רעיון טוב. הדבר האחרון שהמראיין רוצה לחשוב עליכם זה שיש סיכוי שתלכלכו עליהם בראיונות עבודה עתידיים. אם תשבו ותגידו כמה המקום הקודם שלכם היה גרוע ותקטרו על העבודה שם, עשוי להתקבל הרושם כי בהמשך תתנהגו כך גם לגבי מקום העבודה החדש. בנוסף זה מעביר את הרושם שאתם טיפוסים שלא משחררים בקלות, נתקעים על דברים ומאשימים אחרים.
בטחון עצמי מוגזם יכול לפגוע בכם במהלך הראיון, בעיקר כשאתם משווים את עצמכם למתמודדים אחרים שאין לכם מושג מיהם ומה הרקע והיכולות שלהם. תדגישו את הדברים שאתם טובים בהם ותספרו על הכישורים שמייחדים אתכם משאר המועמדים, אבל אין צורך להגיד שאתם הכי טובים שיכולים להיות לתפקיד, לכל אחד יש מקום ללמוד ולהשתפר ואמירה שכזו יכולה רק לסקל לכם את קבלת המשרה.
גם אם אתה רואים בתפקיד צעד נוסף בקריירה או משהו לכתוב עליו בהמשך בקורות החיים, אל תגידו את זה למראיין. המגייס רוצה להעסיק מישהו שיישאר לאורך זמן בחברה ולא מישהו זמני. זמן הגיוס וזמן החפיפה ולמידת הארגון לא משתלמים לעובד שיישאר פרק זמן קצר. לעומת זאת, תוכלו לשאול על אפשרויות קידום בתוך החברה ובכך להראות על מחויבות ורצון להישאר בחברה לטווח ארוך.
שאלה כזו או שאלה דומה מראה חוסר הכנה מצידכם לראיון, ומסגירה את העובדה שלא קראתם או התעניינתם בארגון אליו הגעתם לראיון ולא למדתם על התפקיד לפני. כדאי ומומלץ להתכונן לראיון מבעוד מועד. אם באתם כל כך לא מוכנים זה מצביע על חוסר רצינות מצידכם. אפשר לשאול את המראיין שאלות על התפקיד ועל החברה אבל שאלות קונקרטיות ולא שאלות שמצביעות על זה שלא עשיתם שום עבודת בדק לפני.
המראיין הוא לא אח שלכם. הוא גם לא חבר שלכם. אפשר לנהל ראיון בצורה קלילה ונעימה אבל אל תשכחו שזה עדיין ראיון. תימנע מכינויים כמו "מותק", "מאמי" ו"אחי" בשלב זה של ההיכרות, זה לא מתאים למעמד הראיון. גם מחמאות למראיין לא מומלצות בשלב זה ויכולות להתפרש כפלירטוט או חנופה מוגזמת וזה ממש לא יעזור לכם לקבל את התפקיד, אלא להיפך. אם אתם ממש רוצים להחמיא למראיין תעשו את זה על סמך הכישורים המקצועיים שלו ולא על סמך החיוך שלו.
לסיכום, קבלתכם למשרה מורכבת משיקולים רבים, אבל אחד החשובים בהם הוא הרושם אותו אתם משאירים בראיון. בעוד שאת הכישורים והיכולות המקצועיות שלכם ניתן לראות בקורות החיים, כמעט ובלתי אפשרי להבין מהם מהי האישיות שלכם. בראיון הפרונטאלי יש לכם הזדמנות להראות באמת מי אתם ולא רק מה אתה יודעים לעשות.
שאלות נפוצות בראיון עבודה
5 אנשים בעייתיים שפוגשים במרכז הערכה (ואיך להתמודד)
כשהתפקיד כמעט בידיים שלכם: איך תבחרו את הממליצים הנכונים?