יצרתם בכוחות עצמכם כסא מדליק? יש לכם רעיונות לחלונות ראווה אטרקטיביים? הרמתם אתר אינטרנט עם עיצוב מרהיב? אולי מתאים לכם להשתלב במקצועות העיצוב השונים.
קבלו מבחר עצות מומחים שילוו אתכם בדרך להצלחה מקצועית - משלב הקבלה ללימודים ועד הקבלה לעבודה בתחום.

ללמוד עיצוב: מה זה אומר?
ברוב המקרים, עיצוב כמקצוע מצריך לימוד פורמאלי, שכן מדובר ברכישת רקע טכני הכרחי לעבודה בשטח.
מיכל טל, מעצבת פנים, ראש חוג מכינה בסטודיו 6B, בעלת סטודיו עצמאי בתחום עיצוב הפנים, מסבירה שמבחני הכניסה במקצועות העיצוב ואדריכלות מתחלקים למספר שלבים.
"כל שלב בודק יכולת או התמודדות אחרת של המועמד ומאפשר למוסדות לקבל במשורה את הטובים ביותר. רב הביקוש על ההיצע. מספר המקומות באקדמיה מוגבל אל מול הכמות הרבה של המועמדים המעונינים לתפוס מקומות אלה, ועל כן הדרך ארוכה ומורכבת. לא אמנה כאן את ההבדלים בדרישות הקבלה בין המקצועות השונים והמוסדות השונים אלא אתן תמונה מקיפה המשותפת לרובם. ביום הרישום למוסדות, יש להציג תעודת בגרות מלאה ובחלק מהמוסדות גם דורשים ציון סף במתמטיקה ובאנגלית ואף מבקשים לעשות מבחן אמי"ר המסווג את רמת האנגלית. ברבים מהמוסדות נושא הפסיכומטרי בוטל – למעט בחוגים לאדריכלות (לא כולל בצלאל) וכן ויצ"ו חיפה, מוסד הדורש פסיכומטרי בכל המקצועות. במכון הטכנולוגי בחולון ובשנקר החליפו את הבחינה הפסיכומטרית בבחינה פסיכוטכנית שהיא בחינת התאמה מקצועית, שלב זה מהווה שלב ממיין. לאחר שלב זה (באם התקיים) נדרשים הסטודנטים לגשת לבחינה בעיצוב. בחינה הבודקת את היכולות הרעיוניות והטכניות של הסטודנטים בדו ו/או בתלת ממד. הסטודנטים מקבלים נושא, מושג או קטע טקסט, וצריכים לתת פרשנות אישית בזמן מוגבל ולעיתים אף לעבוד בחומרים מוגדרים. יום הבחינה בעיצוב מתבצע במוסדות עצמם ואורך בין 3 שעות ליום שלם.
חלק מהמוסדות נותנים גם מבחן בית – נושא או סדרת נושאים המוגדר/ת מראש על ידי המוסד, נשלחת למועמדים מספר שבועות לפני מועד ההגשה. על המועמד ליצור סביב נושא או נושאים אלה, עבודה/ות המאפשרת לבוחנים להבין את דרך חשיבתו, התייחסויותיו, אופיו ואופן הבעתו. מרבית המוסדות דורשים תיק עבודות (מלבד חוגי האדריכלות, שבשנים האחרונות לא דורשים זאת למעט בויצ"ו חיפה) - מכיל סדרה של בין 10-5 עבודות שאמורות לחשוף את יכולותיו הרעיוניות, דרכי ואופני הביטוי, והנושאים החופשיים והאישיים שבוחר הסטודנט להביע. ולבסוף מגיע הראיון האישי- המאפשר לבוחנים להבין מיהי הדמות שניצבת מולם, כיצד המועמד מציג את עצמו ואת עבודותיו, מהי רמת המוטיבציה שלו, האם הוא אדם בעל תשוקה ורצון ללמוד מקצוע זה, האם הוא מצליח לעמוד בלחץ מעמד הראיון אל מול שאלות לא צפויות וכיצד מתמודד עם שאלות אישיות, ואלו הקשורות לתחום אליו ניגש".
איך מתקבלים לעבודה לאחר שלב הלימודים?
גלית אבינועם, אדריכלית פנים, בעלת משרד לאדריכלות ועיצוב פנים, מרצה בקורס לעיצוב פנים במסגרת היחידה ללימודי חוץ של H.I.T המכון הטכנולוגי חולון, אומרת שלאחר הלימודים רצוי להתחיל לחפש עבודה בתפוצת נאטו. כלומר - להפיץ את קורות חיים המקצועיים שלכם לכמה שיותר מקומות. במשרדי עיצוב ותיכנון תמיד מחפשים אנשים עם נסיון. והבעיה היא שעד שלא יקבלו אותכם למשרד, לא יהיה לכם נסיון.
אז מה עושים? מבליטים במיוחד את כל היכולות שלכם בקורות החיים וגם מצרפים תמונות של עבודות שעשיתם בתור סטודנטים. תמונות מתוך תוכנות הדמיה יכולות להוות ייתרון למשרד שמחפש עובדים ששולטים בנושא. מבליטים במיוחד נושאים כמו מוטיבציה גדולה לעבודה, ונחישות לעבוד במקצוע.
ברור שבמשרד שבו אתם מתחילים לעבוד, יהיה רצוי גם בעקביות, להמשיך ולהיות חדורי מוטיבציה, להגיע בזמן לעבודה, ולהיות קשובים להנחיות של בעל המשרד. הוא מן הסתם, יודע יותר מכם, גם על השגת לקוחות וטיפול בהם, וגם על תיכנון ועיצוב. אנא הניחו את האגו בצד. כל המעצבים חולמים על היום שבו הם יוצאים משערי האקדמיה והופכים להיות " כוכב נולד" בשמי העיצוב. כדאי מאוד לקחת בחשבון שדבר כזה קורה, רק אם משקיעים המון זמן ומאמץ, ובאמת מתכוונים ומכוונים את האנרגיות שלכם לזה".
מיכל: "בכל תחום בעיצוב ההמלצות תהיינה מעט שונות. בגדול – יש הבדל בין החיים הסטודנטיאלים ואופי הפרוייקטים שמתבצעים באקדמיה, אל מול אופי הפרוייקטים שקורים במציאות. ההמלצה שלי היא להשתלב בסטודיו או משרד כדי ללמוד את ה"חיים בחוץ". הזמן המומלץ לשהות במשרד, אופי המשרד וגודלו ותחומי פעילותו, משתנה מאדם לאדם באשר לאופיו, שאיפותיו ותחומי העניין שלו. יהיו כאלה שיראו עצמם כשכירים, ויהיו כאלה שיחתרו לעצמאות וזה אישי מאוד. יהיו שיחושו שמשרד גדול יאפשר להם להיחשף לפרוייקטים גדולים ובעלי משמעות, ויהיו שירגישו שדווקא במשרד קטן ואינטימי תהיה להם אפשרות גדולה יותר להתקדם, להתבלט וללמוד. לכן כדאי להגדיר שאיפות ומטרות. לעיתים השאיפות והמטרות יוגדרו על דרך ההתנסות ותוך כדי התהליך. עיבדו במקום בו תרגישו טוב ונוח, ותהיו עם היד על הדופק כדי לא להתעורר אחרי שהות ממושכת באותו מקום, מבלי שהשגתם את מטרותיכם".
כיצד אפשר להתמקצע בתחום באופן מתמיד?
מיכל: המשותף לכל מקצועות העיצוב באשר הם, הוא שזמן הלימודים נמשך כל חייך המקצועיים ולא מסתיים בשנותיך כסטודנט באקדמיה. כל פרוייקט מפגיש עם לקוח אחר, בעל חלומות, רצונות וצרכים אחרים, שאותם יש להבין וללמוד. בנוסף, מקצועות העיצוב שייכים גם לטרנדים ולסגנונות שיש להיות מעודכן בהם כל הזמן. לא די בכך, הטכנולוגיה מתקדמת כל הזמן ואיתה שיטות ייצור, טכנולוגיות בניה וחומרים חדשים. חשוב לזכור שאנו חיים בעידן ממוחשב ואתו התפתחות בלתי פוסקת של תוכנות השייכות לעולם העיצוב - מתוכנות שרטוט והדמיה, דרך תוכנות אנימציה, עריכה גרפית ועוד. לכן,יש להתעדכן בתוכנות הרלוונטיות, ואף לקחת קורסים במידת הצורך. כמו כן, חשוב לקרוא ספרות מקצועית עדכנית מהארץ ומהעולם, לסייר בתערוכות העיצוב המשמעותיות בארץ ובעולם, לבחון באולמות התצוגה ואצל היצרנים מוצרים וחומרים חדשים שיצאו לשוק, להשתתף בימי עיון וכדומה. לתחום האדריכלות ועיצוב הפנים – DETAIL"" – ספרות מקצועית עדכנית העוסקת בפרטי בניה, טכנולוגיות, חומרים חדישים ופרוייקטים חדשים המיישמים פרטים אלה. תערוכות עולמיות חשובות הן תערוכות העיצוב השנתיות במילאנו, וכן הביאנלה לאדריכלות בונציה המתרחשת אחת לשנתיים".
גלית: "ספריות מומלצות להרחבת הידע - הספריה של מוזיאון תל אביב לאומנות, נפלאה בנושאי תולדות האומנות ויש להם גם מערכת חיפוש מידע מצויינת. ספריית החומרים החדשה בחולון מציעה את האוסף הכי גדול של חומרים ורעיונות מעניינים לתיכנון ועיצוב., ספריות האקדמיות כמו HIT והספריה בבצלאל, עשירות במגוון עצום של ספרי עיצוב פנים עיצוב תעשייתי, גרפיקה ומדיה, פיסול ואומנות".
כיצד נערך ראיון עבודה בתחום?
מיכל: "ראיון עבודה בתחום בא לבחון האם המועמד מתאים למטרות המשרד אליו הוא ניגש. יהיו משרדים שיחפשו ביצועיסטים, ויבחנו בעיקר את יכולותיו הטכניות של המועמד. יהיו משרדים שיחפשו מעצבים יצירתיים שיכניסו רוח חדשה ומרעננת למערכת, וייבחנו את יכולותיו העיצוביות, מקוריות מחשבתו ואופיו של המועמד. ויהיו משרדים שיחפשו הכל באדם אחד. אין חוקיות בראיון עבודה, הוא יכול לערוך כ 10 דקות ויכול לערוך כשעה. בראיון מסוג זה יישאל המועמד על הכשרתו וניסיונו, יתבקש להציג את עצמו ואת שאיפותיו, וכן להציג את תיק העבודות המקצועי שלו".
איך מכינים תיק עבודות מקצועי?
מיכל: ערכו תיק עבודות מסודר, שקל להתמצא בו, ושיהיה מגוון. כדאי שיכיל דוגמאות לכל יכולותיכם: יכולות קונספטואליות, יכולות טכניות, ידע מעשי בתוכנות, מתן פתרונות בניה, פרטים, סגנון ועוד. היו אתם, אל תנסו להרשים במקומות שאין בהם כיסוי, היו אמיתיים ככל האפשר. אל תתנצלו. אין "לא הספקתי", "הייתה בעיה בפרוייקט הזה כי..." וכדומה, אם בחרתם להציג משהו בראיון היו שלמים אתו והציגו אותו בצורה הטובה והבטוחה ביותר".
לדברי מיכל, מעצב המחליט לצאת לדרך עצמאית יוצא למסע הכרות עם עצמו, יכולותיו וחלומותיו. הוא כבר לא תחת חסותו של סטודיו או משרד והוא חופשי לנהל את הפרוייקטים ואת לוח הזמנים שלו בעצמו, ויחד עם זה להתמודד עם נושאים רבים שלא היה לו צורך להתמודד אתם קודם כשכיר. "הטיפ החשוב ביותר הוא – כוח רצון, סבלנות ותשוקה להגיע לעצמאות זו. למידה מתמדת - של הנושאים השונים מניהול עסק, דרך ניהול תקציב, ניהול פרוייקט על שלביו, ניהול משאבי הזמן העומדים לרשותך וחלוקתם אל מול המשימות הקיימות ועוד... ולא להפסיק ללמוד! סקרנות היא התכונה החשובה ביותר למעצב באשר הוא, ולמעצב עצמאי בפרט. פיתחו עיניים לסובב אתכם בארץ ובעולם. הרבה דברים משתנים, מתחדשים ומשתכללים כל הזמן (טכנולוגיות בנייה,שיטות ייצור, חומרים חדשים, תוכנות, מוצרים חדשים, טרנדים וסגנונות ועוד) וזכרו כי כל דבר עשוי להוביל למקור השראה לפרוייקט הבא".
כל העבודות בעיצוב באתר אחד!