הרעת תנאים היא מושג מפתח בתחום דיני עבודה. אך לפי אילו קריטריונים מגדירים "הרעת תנאים", ומה מגיע לנו כעובדים במידה ואנו נמצאים בסיטואציה זו? התשובות לפניכם:
המונח מופיע בסעיף 11 א' לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג – 1963 ומשמעותו היא כי במקרה של הרעת תנאי העבודה, זכאי העובד להתפטר מעבודתו ויראו התפטרות זו כפיטורים, לעניין חוק פיצויי פיטורים. זה אומר שהמעביד יחויב לשלם לעובד פיצויי פיטורים מלאים, כאילו פוטר מעבודתו.
סעיף החוק נועד למניעת מצבים בהם המעביד ינסה לגרום להתפטרותו של העובד, על ידי הרעת תנאי העסקתו, כדי להתחמק מתשלום חובותיו לעובד ובעיקר, תשלום פיצויי פיטורים.
התופעה נפוצה בעיקר במקרים בהם העובד ותיק מאוד, כך שאם המעביד יפטר אותו, הוא ייאלץ לשלם לו פיצויי פיטורים גבוהים. כדי להימנע מכך, המעביד מחליט להרע את תנאי עבודתו של העובד באופן ניכר, מתוך הנחה שהעובד יגיש את התפטרותו וכך המעביד לא ישלם פיצויי פיטורים.
הרעת תנאים מוחשית תוכל לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות:
• איחור בתשלום המשכורת – הלנת שכר. כשלא מדובר באיחור חד פעמי, אלא בדבר שבשגרה
• אי תשלום זכויות נוספות, כגון דמי חופשה, דמי הבראה, דמי נסיעות
• פגיעה בשכר העובד על ידי הפחתת שעות העבודה או שינוי במשמרות - ישנם מקומות עבודה בהם מתבצעת העבודה במשמרות. עובד אשר שולב במשך תקופה ארוכה במשמרות הלילה, בהן השכר גבוה יותר והמעביד העבירו אל משמרות הבוקר, מעשה אשר מפחית משמעותית את שכרו
• יחס משפיל של המעביד כלפי העובד
החוק נוקט בלשון "הרעת תנאים מוחשית" כדי להדגיש שלא מדובר בשינויים מינוריים בתנאי העבודה.מקרים אלו ורבים אחרים, מהווים הרעה בתנאי העבודה עד כי לא ניתן לדרוש מן העובד, להמשיך בעבודתו. על כן, זכאי הוא על פי החוק, להתפטר בדין מפוטר ולקבל מן המעביד, פיצויי פיטורים.
הרעת תנאים וחוק פיצויי פיטורים לא נועדו להיות כלי בידי העובד, לקבלת כספים שאינו זכאי להם. בית הדין לעבודה ידחה תביעתו של עובד לפיצויי פיטורים, אם סבר כי אין בשינויים בתנאי העבודה, הרעה מוחשית. כמו כן, גם אם מדובר בהרעת תנאים מוחשית אך העובד לא הוכיח כי התפטר בשל השינויים בתנאי העסקתו, ידחה בית הדין לעבודה את תביעתו לפיצויי פיטורים.
הכותבת היא עורכת דין שירה בן שטרית, מצוות אתר הפורומים המשפטיים: מענה משפטי הניתן לקהילה ללא עלות על ידי צוות עורכי דין ונוטריון.
פרילאנסר - האם הוא נהנה מזכויות עובדים?
זכויות עובדים: עבודה בחברה מתחרה