בשנים האחרונות, הפכו מבחני האמינות לדרישה שגרתית כתנאי לקבלה לעבודה. דרישה זו נובעת לעתים ממניע לגיטימי - המעביד רוצה להגן על קניינו ומעוניין לברר לגבי אמינותו של המועמד, בטרם יקבל אותו לעבודה. עם זאת, בדיקות אמינות כגון פוליגרף נוגדות את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, שהעניק מעמד חוקתי לזכות לפרטיות.

דרישה לבדיקת פוליגרף: האם זה חוקי שהמעסיק יאלץ אותי לעבור פוליגרף?
להלן כמה שאלות ותשובות משפטיות בנושא פוליגרף, בהקשר של עבודה:
איך מתייחס בית המשפט לבדיקת פוליגרף?
למעשה, אין הלכה חד משמעית בעניין מבחני האמינות; האיזון בין זכות העובד לפרטיות לבין האינטרס הכלכלי של המעביד ייערך בכל פעם מחדש ובית הדין יכריע בהתאם לשיקול דעתו.
בית המשפט בוחן כל מקרה לגופו: אם מדובר במשרות אמון בהן עוסק העובד בעניינים כספיים, נחשף לסודות מסחריים וכיו"ב, נוטים בתי הדין לעבודה לראות בדרישה לבדיקת פוליגרף כלגיטימית.
האם עובד רשאי לסרב לבדיקת פוליגרף?
כתנאי קבלה לעבודה - המעסיק רשאי שלא לקבל עובד שסרב למבחני אמינות, כל עוד היה למעביד אינטרס לגיטימי ברור להצבת דרישה זו כתנאי לקבלה לעבודה. חוקיות הסירוב תיבחן בבית הדין לעבודה, על פי נסיבות המקרה.
מדוע נדרשת הבדיקה כשהעובד כבר מועסק?
כשהעובד כבר מועסק, האינטרס הקנייני של המעביד גדל, מכיוון שהעובד חשוף לנכסי החברה ולסודותיה ולכן, גוברת זכותו של המעסיק לשמירה על קניינו כאשר העובד מסרב לעבור בדיקת פוליגרף. בנוסף, אם יש למעביד חשד כנה למעילה באמון, כמו במקרים של גניבה, חשיפת סודות מסחריים וכדומה, בתי הדין לעבודה רואים בדרישת המעביד לפוליגרף כלגיטימית.
האם בדיקת פוליגרף קולקטיבית לגיטימית?
בדיקה כזו מתקבלת יותר על ידי בתי המשפט מכיוון שכשמעביד דורש מכלל העובדים לעבור את הבדיקה, שכן מעיד הדבר כי מדובר בדרישה לגיטימית, אשר הועלתה בשל חשד ממשי לפגיעה בקניינו של המעסיק ושאין בדרישה התנכלות אישית כלפי עובד מסוים.
האם מותר לפטר עובד בעקבות סירוב לבדיקת פוליגרף?
אם סירב העובד לבצע את מבחני האמינות, רשאי המעביד לפטרו וייתכן כי הוא יכול אפילו לשלול ממנו פיצויי פיטורים. אולם, יש להדגיש – בהעדר חשד סביר למעילה באמון, מחויב המעביד לשלם לעובד את מלוא זכויותיו כדין, עקב הפיטורים. דיני העבודה מאפשרים אמנם לשלול פיצויי פיטורים בנסיבות מסוימות, אך בתי הדין, לא ממהרים לאשר פגיעה זו בזכות העובד, אלא במקרים חריגים.
הכותבת היא עו"ד שירה בן שטרית, מתמחה בדיני עבודה, צוות אתר הפורומים המשפטיים – מענה משפטי לקהילה הניתן על ידי עורכי דין בישראל