מאת: בתיה וייסמן
גיוס מוצלח ומדויק מחייב גם את הכרת צרכיו של הצד השני – המועמדים. אך החוויה האישית שלנו, כמגייסים, לא תמיד מספקת תמונת מצב מלאה ואובייקטיבית אודות מצבם של מחפשי העבודה במשק. בדיוק בשביל זה – אנחנו כאן.
כיצד נראה הצד של מחפש העבודה הישראלי השנה?
מחלקת המחקר של AllJobs מפיקה באופן שוטף נתונים אודות שוק התעסוקה בישראל. נתונים אלו שופכים אור על סוגיות ומגמות מרכזיות שמשפיעות על כוח העבודה במשק, כגון: אילו מקצועות התחזקו ואילו נחלשו, איזה תחומים מבוקשים על ידי מחפשי העבודה, כמה אנשים מתמודדים על כל משרה, מהו הזמן הממוצע למציאת עבודה ועוד.
בימים אלו, הוצאנו דו"ח מסכם לשנת 2014, אשר סוקר את השנה החולפת בתחום התעסוקה, ומציג מגמות, פילוחים וממצאים בולטים. ליקטנו עבורכם 5 ממצאים בולטים מתוכו שאולי יעניינו אתכם, ויתנו לכם מבט עדכני על ההרגלים, הרצונות והמניעים שהניעו את מחפשי העבודה השנה. אם אתם מגבשים אסטרטגית גיוס לשנה הבאה עלינו לטובה - כדאי לגזור ולשמור.
1. איפה יש הכי הרבה משרות? באופן כללי - בעבודה כללית
אמא ואבא תמיד ניסו לשכנע אותנו ללמוד עריכת דין או רפואה. אך בעוד כבודם של תחומים אלו במקומם מונח, נראה כי נכון לשנת 2014 התחום שבו הכי צריכים עובדים במשק הישראלי הוא עבודה כללית. כשאנו אומרים עבודה כללית אנו מדברים על קשת רחבה של משרות, החל מבייביסיטר וכלה בעובדים טכניים ומחסנאים. מדובר בעבודות שאינן מצריכות ניסיון ומתאימות בעיקר לחיילים משוחררים ועובדים שרק מתחילים את דרכם בשוק העבודה.
מדוע היצע המשרות בתחום זה כה גדול? הסיבה לכך אינה מעודדת במיוחד: ברוב המקרים מדובר במשרות שאינן דורשות השכלה מקצועית או אקדמית או ניסיון תעסוקתי משמעותי. בהתאם, גם ציפיות השכר של אלו המוכנים לעבוד בעבודות מהסוג הזה נמוכות יחסית, והם מראים נכונות לעבוד בתנאים פחות אופטימאליים מבחינת שעות ותגמול. אירוני, בהתחשב בכך שזו האוכלוסייה הכי מחוזרת בשוק העבודה הישראלי כרגע.

2. משרת "סטודנטים"? לא בבית ספרנו
ואחרי שסקרנו את האפשרויות שעמדו בפני מחפשי העבודה השנה – מעניין לראות מה הם חיפשו מצדם. הדו"ח מראה כי 5 התחומים שבהם חיפשו הכי הרבה עבודה לשנת 2014 הם (לפי סדר יורד): אדמיניסטרציה, עבודה כללית, כספים וכלכלה, ומכירות. בכל הנוגע לאדמיניסטרציה ולמכירות איננו מופתעים. מדובר בתחומים מבוקשים שמהווים את אבן היסוד של כל פעילות עסקית – עטיפה של המוצר ומכירה שלו. כאן דווקא בולט במיוחד היעדרו של תחום המשרות לסטודנטים מהחמישייה הפותחת. תחום שכן מככב בחמישייה הראשונה הוא תחום הכספים והכלכלה. ייתכן שכמו רובנו, מחפשי העבודה מנסים להבין איפה הכסף – ולצורך כך מנסים להיכנס לתחום בעצמם.

3. ב-2014, כל אחד רצה להיות בכיר
בחינת המספר הממוצע של מתמודדים על כל משרה בישראל, מראה כי עיקר המועמדים מתמודדים על משרות מתחום הניהול הבכיר. מפתיע? לא במיוחד. משרה המוגדרת בתור "ניהול בכיר" נתפסת באופן אוטומטי כנחשקת יותר. וכיוון שמספרן הוא מלכתחילה קטן באופן יותר (בהתאם לעובדה שמדובר בטיפוס בהיררכית הארגון) הרי שעל כל משרה מתמודדים הרבה יותר אנשים.
אז נכון, המבחר שלכם כמגייסים עבור משרות אלו הוא לא רע בכלל, אבל בכל זאת כדאי לזכור שלגיוס בכירים יש כללים משלו, וכדאי ללכת לפיהם. אחריו, אגב, ניצב תחום הרכש והלוגיסטיקה, ובמקום השלישי – אדמיניסטרציה (תחום שהיה ונשאר נחשק בקרב מחפשי העבודה בישראל).
בכל מקרה, ולא משנה כמה מועמדים מתמודדים על התפקיד אליו אתם מגייסים – חשוב מאוד (עבורם ועבורכם) להעניק לכל אחד מהם חווית גיוס טובה.

4. היי-טק ישראלי: הבועה עדיין רחוקה מלהתפוצץ
אם אתם מגייסים בתחום ההיי-טק, סביר להניח שאתם מרגישים את זה בעצמכם. בתחום ההיי טק ניכרה השנה מגמה חיובית, עם עליה כללית של 6% בכמות המשרות. עיקר העלייה נובעת מגידול בכמות המשרות בתחום האינטרנט ומשרות בתחום התוכנה.
חורג ממגמה זו הוא תחום החומרה, אשר יורד בהתמדה מבחינת היצע המשרות החדשות. יתכן והנתונים נובעים מהפיטורים הגדולים שהיו בענף, שגרמו לכך שמשרות פנויות יאוישו על ידי המפוטרים ולא נפתחו משרות חדשות לקהל הרחב. בנוסף, הירידה בחומרה נובעת, ככל הנראה, מכך שרוב תהליכי הייצור עברו לחו"ל, ואין הרבה מייצרי חומרה בארץ.

5. האתר שלכם לא מותאם למובייל? אתם בבעיה
הכותרת אומרת הכל. נכון לדצמבר 2014, כמעט רבע (24%) ממחפשי העבודה במשק הישראלי שולחים את קורות החיים שלהם – דרך המובייל (אגב, בינואר של תחילת השנה עמוד המספר על 21%. נקודה למחשבה). זה אומר שאם אין לכם פלטפורמה נוחה ונגישה להגשת מועמדות דרך המובייל – הרי זה יעד אחד חשוב מאוד שכדאי לכם להציב לעצמכם ב-2015.

גיוס מותאם סלולאר: כך עושים זאת נכון
לדו"ח המלא
_________________________________________________________________________________
*הדו"ח סוקר את השנה החולפת בתחום התעסוקה, ומתמקד בסוגיות ומגמות מרכזיות המשפיעות על שוק העבודה בישראל. נתוני הדו"ח מבוססים על סך המשרות שעלו לפרסום באתר וסך תחומי החיפוש שהוגדרו במהלך 2014. הנתונים נדגמו והותאמו בתאריך 8 לדצמבר. הוא מבוסס על נתונים בהיקף של מאות אלפי משרות ומחפשי עבודה ועשרות אלפי חברות מגייסות, ועל כן נותן את תמונת המצב המדויקת ביותר אודות שוק העבודה בישראל.
קבוצת מדגם:
400,000 משרות
250 אלף מחפשי עבודה
43 אלף חברות שגייסו (קרי פרסמו לפחות משרה אחת)