מאת בתיה וייסמן, מנהלת תוכן גיוס עובדים באתר AllJobs
ראיון עבודה נחשב, ברוב המקרים, לאירוע חשוב עבור המועמד השואף להיות בו במיטבו. אך כמעט אף מועמד לא יכול להתנהג בצורה טבעית לחלוטין בראיון עבודה. הבעיה מבחינתכם היא, כמובן, הפער הבעייתי שנוצר בין התשובות שהמועמדים רוצים שתשמעו - לבין התשובות שאתם רוצים לשמוע מהם באמת.
על המראיין מוטלת משימה לא פשוטה: לשים לב מתי תגובות ותשובות של מועמדים אינן כנות, או מספקות תשובה גנרית ומדוקלמת במקום תשובה ייחודית למועמד. או, במילים אחרות - להבחין מתי ״מורחים״ אותו. כאשר אתם מזהים זאת, כדאי לכם לחלץ ממנו תשובה כנה ומדויקת יותר מזו שסיפק.
לשם כך, הכנו עבורכם כמה תשובות נפוצות אליהן יש לשים לב בזמן שאתם מראיינים מועמד.

תשובות נפוצות בראיונות עבודה - והאמת מאחוריהן
1. נסו לשים לב לסיסמאות מדוקלמות
רוב ראיונות העבודה יכללו את השאלה ״מדוע אתה מתעניין במשרה?״. התשובות אשר תרצו לקבל הן תשובות כנות, אשר עונות בצורה ישירה על השאלה, ושאופי המשרה הספציפי יתבטא בתשובה הספציפית. תשובה שכזו למשל תוכל להיות: ״אני חושב שהמשרה תתאים לי כי עם השנים למדתי שעבודה משותפת עם אנשים גורמת לי להיות יצירתי יותר, ואני מרגיש כי יחסי אנוש הם התחום החזק שלי, ממש כפי שהמשרה מציעה״. אך פעמים רבות, מועמדים יטו לענות לכם תשובה עמומה כמו ״אני מתעניין במשרה כיוון שהיא תאפשר לי לנצל את מלוא כישורי״, או ״אני מעוניין במשרה אשר תאפשר לי לפתח ולהצמיח את יכולותיי״.
תשובות מסוג זה אמנם נשמעות מאוד מרשימות, אך סביר להניח שהן נועדו בשביל לרצות את המראיין ותו לא. הרי מי לא מעוניין במשרה שתפתח את כישוריו? זו תשובה גנרית שלא מלמדת אתכם מאומה לגבי המועמד – לא לגבי כישוריו, יכולותיו, שאיפותיו, או התאמתו למשרה הספציפית אשר אתם מציעים לו.
אם תיתקלו בתשובה מסוג זה, נסו להקשות על המרואיין והתעקשו לרדת לסוף דעתו ולמהות התשובה. מומלץ לשאול בתגובה: ״ומהם אותם כישורים?״, ובהמשך: ״אז כיצד הם יבואו לידי ביטוי במשרה?״ או ״מה מיוחד במשרה הזו, שיגרום לכל הכישורים שלך לבלוט?״.
2. המועמד פוצח ב"חיים שכאלה"? התייחסו לכך כסימן אזהרה
בהקשר ישיר לסעיף הקודם, מועמדים רבים בראיונות עבודה נוטים לא לענות ישירות על השאלה שהם נשאלו. שאלה פשוטה יכולה לעתים להוביל לנאומים ארוכים אשר גוללים את קורות חיי המועמד, כישוריו המעולים ויתרונותיו בתפקיד.
אמנם מונולוגים שכאלה עשויים להרשים, אך חשוב לשים לב האם המועמד בכלל ענה על השאלה אשר נשאל. ממש כפי שתלמידי בית ספר שלא יודעים את התשובה לשאלה במבחן, ולכן ״שופכים״ את כל הידע שלהם בנושא, כך גם מועמדים לעתים מתחמקים משאלות באמצעות הלעטת המראיין במידע.
כדי לעקוף את התופעה, הישארו צמודים לשאלותיכם - ושימו לב כי כך גם המועמד. אל תחששו לקטוע אותו באמצע, ויחד עם זאת להרגיע ולהבטיח לו שבסוף הראיון הוא מוזמן לציין את כל מה שעשוי להיות רלוונטי, בנוסף לשאלותיכם.
3. עם חברים כאלה - מי צריך עובדים...?
בראיונות רבים מקובל לשאול את המרואיינים שאלות ספציפיות לגבי ניסיון העבר שלהם וחוויות עבודה קודמות שהיו להם. לעתים, מועמדים יצטרכו להתמודד עם שאלות הנוגעות דווקא לכישלונות שחוו במהלך תפקידים קודמים. תשובות לשאלות כאלה הן חשובות, שכן כל אדם חווה כישלון מסוים בעבודה, ועבורכם כמראיינים התשובה עשויה לספק הצצה לאופן בו המועמד מתמודד עם כישלונות ומיישם את הלקחים.
אך בתשובה לשאלות מסוג זה, מועמדים רבים נוטים לתלות את כישלונותיהם דווקא בעמיתיהם לעבודה, עם תשובות בנוסח: ״עבד איתי מישהו שהפריע מאוד לפרויקט ומשך אותו לכיוונים לא נכונים״. שימו לב לתשובות מסוג זה, שכן הן עשויות להעיד כי המועמד נוטה לא לקחת אחריות. למעשה, המשמעות האמיתית של התשובה, היא ״לא נכשלתי - הייתה זאת אשמת מישהו אחר״. נכון, בכל מקום עבודה עשויים להיות חיכוכים ואי הסכמות, אך ״ללכלך״ על חברים לעבודה לשעבר – לא אמור להשאיר עליכם רושם טוב.
4. התייחסו בחשדנות למחמאות מיותרות
מגייסים רבים ציינו כי שמעו ממועמדים משפטים אשר מחמיאים למראיין על שאלותיו, כמו ״וואו, שאלה טובה״, ״כל הכבוד ששאלת את זה״ או ״יפה, הצלחת להתקיל אותי״, כתמרורי אזהרה. משפטים אלה לרוב נועדו למשוך זמן כדי לחשוב על תשובה ראויה אשר תרצה את המראיין או סתם להתחנף אליו.
נכון, אמנם זה יכול להיות נחמד כאשר מחמיאים לכם בראיון עבודה, אך כדאי לשים לב שמטרת ה"מחמאה" היא לא בהכרח להחמיא לכם. אם המחמאה מצלצלת לכם "לא טבעית", או חוזרת על עצמה בתדירות גבוהה מדי - ייתכן ופשוט מנסים למרוח אתכם.
5. "אני חושב"- משמע "אני מהסס"
בתגובה לשאלות הנוגעות להתמודדות עם המשרה המבוקשת או עם תנאי עבודה לחוצים, מועמדים רבים נוטים לענות תשובות כמו ״אני חושב שאני אוכל לעמוד בזה״, או ״אני מניח שזה יהיה אפשרי״. בהתאם לכך, גם ביטויים כמו ״אני אנסה״, או ״אני מאוד אשתדל״, אמורים להדליק עבורכם נורות אזהרה.
ייתכן כי המועמדים עונים תשובות שעשויות להצטייר כחסרות בטחון, פשוט כדי לא להישמע שחצנים. אך ייתכן כי הם באמת לא בטוחים כי הם יוכלו לבצע את המשימה כראוי, והם מפחדים להתחייב וליצור רושם מוטעה. עליכם לשים לב לבחירת מילים מסוג זה, ולהתעקש כי המועמד יסביר את עצמו כראוי. זכרו שזהו הראיון בלבד, ולפניכם דרך משותפת ארוכה, ולכן הסתייגויות והיסוסים הם בעייתיים בשלב כה מוקדם של תהליך הגיוס.
6. "העיקר הכנות" (האמנם?)
אם יש משפט אחד שצריך להבהב באורות אדומים וקולות סירנה, הוא המשפט הידוע ״אני אהיה כנה איתך״. מאותו רגע, חדדו את אוזניכם, כי קיים סיכוי סביר מאוד שמה שהולך לבוא לאחריו יהיה רחוק מהאמת, או לחלופין, שכל מה שהיה לפניו היה רחוק מהאמת. ראיון עבודה אמור להיות כנה מהרגע הראשון עד הרגע האחרון, ממש כפי שמצופה מכם, המראיינים. לכן, אם מועמד אומר משפט זה, ראו בכך סימן אזהרה.
לסיכום, בכל ראיון עבודה, התשובות והאמת שעומדת מאחוריהן אינן תואמות באופן מושלם. התפקיד שלכם הנו לזהות פער משמעותי ביניהם, ולנסות לפתור אותו - ובמקרים מסוימים, גם להחליט אם לפסול מועמד בגינו. ההמלצות שסופקו כאן, בנוסף לפרמטרים נוספים כמו שפת גוף, ניסוח קורות החיים או המלצות קודמות - יכולים לעזור לכם לנסות לגבש נקודת מבט "נקייה" יותר על המועמד.