מאת: בתיה וייסמן
גיוס עובד חדש לארגון דורש מאמץ ומשאבים רבים. כיוון שעם אדם זה תבלו חלק משמעותי מיומכם, ולפעמים לאורך זמן, חשוב מאוד לבצע את תהליך הגיוס באופן נבון ושקול. חוסר התאמה אפשר לזהות כבר בשלב הראיון וחשוב לשים לב לסימנים המופיעים כבר בראיון ויכולים לחסוך לכם עוגמת נפש ואלפי שקלים.
הבחנה בנקודות בעייתיות אצל המועמד היא, במידה רבה, תלוית אינטואיציה. יש אנשים המסוגלים "לקלוט" אופי של אדם או היבטים בעייתיים בו כבר מהמשפט הראשון שיוצא מפיו. לאלו מאיתנו שמעדיפים לא להסתמך על תחושות, מומלץ לקחת את כללי המפתח הבאים לראיונות שלכם – ולבדוק האם המועמד חורג מהם.

הנה 5 תמרורי אזהרה לזיהוי מועמד עם פוטנציאל בעייתי. נסו לזהות אותם בראיון הבא שלכם:
1. המועמד מאחר (או לא מגיע כלל) לראיון
הגעה לראיון בזמן שנקבע מעידה לא רק על דייקנות ועמידה בלוחות זמנים, אלא על כבוד, רצינות ומחויבות כלפיכם. נכון, יש מקרים בהם יד הגורל מתערבת והאיחור או אי ההגעה הם בלתי נמנעים, אבל אם המועמד איחר בחצי שעה כי "היה לו ריב ענק עם האישה", נראה כי סדרי העדיפויות המקצועיים שלו בעייתיים מבחינתכם.
2. המועמד משדר חוסר הכנה לראיון
מועמד שמבקש להיות מנהל אתר האינטרנט שלכם מגיע לראיון מבלי להבין במה עוסק האתר? כנראה שצריך לוותר על שירותיו. מועמד רציני ואיכותי, המעוניין באמת לעבוד אצלכם, יעשה כל מאמץ אפשרי כדי להשיג זאת – בין היתר, ללמוד רקע בסיסי על הארגון ו/או בעלי התפקידים בו ולהגיע מוכן לראיון.
3. המועמד מתקשה לספק הוכחה לרזומה ולהמלצות שלו
בקורות החיים של המועמד נכתב "המלצות יימסרו לפי דרישה". אולם משעלתה הדרישה, הוא מתחמק מלתת שמות של ממליצים. הנורה האדומה הנדלקת במקרה זה היא כפולה: גם בהיבט המקצועי היבש וגם בהיבט האישיותי, היות והמועמד הציג מצג שווא בנוגע למצבו – ולמעשה שיקר לגביו.

"מה זאת אומרת, לא שמעת על יוסי?!"
4. המועמד מתייחס באופן שונה לבעלי סמכויות שונים
יחס מכבד של המועמד אל הממונים עליו הוא חשוב, אך חשוב לא פחות הוא כבוד כלפי בעלי תפקידים שווי ערך, אלו שמתחתיו וגם ספקים ולקוחות. רוצים לבדוק זאת? נהלו שני ראיונות עם הרכב מראיינים שונה, בדרגים שונים בדקו מהו יחסו של המועמד אל כל אחד מבעלי התפקידים. אם הוא מתחנף לסמנכ"ל אך מזלזל במנהל משאבי האנוש – ראו זאת כדגל אדום גדול המונף לעברכם.
5. המועמד מתנער מאחריות על אי הצלחות בתפקידי עבר שלו
"ההחלטה שהפילה את הפרויקט הגיעה מהדרגים הגבוהים", "שמו לי מקלות בגלגלים", "הקדמתי את זמני" – נשמע מוכר? בעלי תפקידים רבים תולים את האחריות לכשלונות שלהם בכל העולם, אך לא בעצמם. לקיחת אחריות אישית היא תכונה חשובה, שמעידה על מועמד שלא רק יכיר בטעויות שלו, אלא גם יפעל כדי לתקן אותן.
האם דגלי האזהרה הללו הם "דיל ברייקר"?
תלוי בכם. עמידה בלוחות זמנים פחות חשובה לכם? החליקו את האיחור של המועמד. יחס מכובד לקולגות הוא מבחינתכם ייהרג ובל יעבור? אל תתעלמו מחוסר הכבוד שהמועמד הפגין בראיון. בסופו של דבר, קבלה של מועמד היא קבלה של מה שהוא מביא איתו אל תוך הארגון שלכם, ועם ההשלכות תצטרכו להתמודד בטווח הרחוק.
רוצים להשאר מעודכנים? הצטרפו לקהילת מנהלי הגיוס שלנו בלינקדאין!