מאת רז מצנע, סמנכ"ל השיווק והתוכן של AllJobs
כתבה זה הינה הרביעית בסדרה של כתבות המנתחות סקר "מראה" רחב היקף, שהציג שאלות דומות למגייסים ומועמדים בישראל כדי לבחון את תהליך הגיוס/חיפוש עבודה משני צדדיו.
בנקודה זו כבר הגדרנו לעצמנו את מי אנחנו מחפשים, חיזרנו אחריו וסיננו את אילו שאינם מתאימים. זה השלב שבו רצוי שנחזק את הרושם הראשוני החיובי שנוצר לנו לגביו – ונאסוף קצת מידע עליו. אתן יודעות, רק כדי להבין במה הדברים אמורים.
75% מהמגייסות בישראל: לא בודקות את המועמד במדיה החברתית
איסוף מידע הוא טרנד מהשנים האחרונות, שהתפתח יחד עם האינטרנט ועם עליית הרשתות החברתיות. וממש כמו שאנחנו לא מהססים לפשפש בפרופיל הפייסבוק/לינקדאין של מועמד רגע לפני ראיון העבודה - אופציה זו פתוחה גם בפני המועמדים,
האם גישוש אחרי מידע על המועמד/מגייס ברשת עובר את הגבול ומפר את הפרטיות שלו? תלוי את מי שואלים. בתחום זה בישראל יותר שומרים על פרטיות (בינתיים, לפחות) - בארה"ב פחות. שם כבר לקחו את חיפוש המועמדים המתאימים שלב אחד קדימה. כלי חדש בשם Talent Bin, למשל, מאפשר למגייס לחפש אחר מועמד באינטרנט (פרסומים, רשתות חברתיות) – ולייצר לו קורות חיים - מבלי שהמועמד בכלל הגיש מועמדות (!).

אנחנו, כאמור, עדיין לא שם. הסקר מצא כי 16% מהמועמדים מסתכלים בפרופילים ברשתות חברתיות – לעומת 24% מהמגייסות שכן. וכשאנחנו מדברים על פרופיל הכוונה היא לאו דווקא לזה של המגייס, אלא לפרופיל של מנהל היחידה העסקית, הסמנכ"ל או אנשי מפתח אחרים. כי אם המועמד שירת עם אחד מהם במילואים, עבד איתה באותה חברה או שהם אפילו למדו מתישהו יחד למבחן – זה יכול להיות עבורם אחלה של מקדם בראיון.

30% ממגייסות ישראל בכלל לא מתכוננות לראיון עבודה (!)
איסוף מידע הוא חשוב כדי להבין מי נגד מי, אבל גם כדי להתכונן כמו שצריך למעמד הראיון. אז איך המגייסים מתכוננים לעומת המועמדים?
לפי הסקר שלנו, 29% מהמגייסות לא מתכוננות בכלל לראיון עבודה, לעומת 7% בצד של המועמדים.
ומתי מתכונן מי שכן טורח לעשות זאת? 74% מהמגייסות מתכונן רק חצי שעה לפני הראיון, בעוד 53% מהמועמדים מתכוננים לראיון כמה ימים לפני.
ובכל זאת, מועמדים רבים, בעיקר מדור ה-Y, סבורים שהם לא צריכים להתכונן לקראת מעמד ראיון העבודה ולאסוף מידע על המעסיק הפוטנציאלי. ומבחינתם הם צודקים – מדוע שישקיעו זמן ומשאבים עבור מישהו שלא מבטיח להם שום דבר?
הנה שלוש נקודות למחשבה, שאולי יעזרו לנו להתאים את עצמנו לציפיות שלהם:
1. Info, Please!
אם חשוב לכן שהמועמד יבוא אליכן – למה שלא פשוט תשלחו לו לפני הראיון קצת מידע עליכם? לינק לאתר החברה, לעשייה שלכם, לפרסומים עליכם? כך, למעשה, תקדמו את האינטרסים שלכן ושלו בו זמנית.
2. ראיון טלפוני - אפיק מידע אפקטיבי לשני הצדדים
גם אם לשני הצדדים הראיון הטלפוני נתפס ככלי סינון – זו יכולה למעשה להיות גם שיחת היכרות ותיאום ציפיות. ולמה בעצם לא לתאם באותה הזדמנות גם ציפיות שכר, כדי לחסוך בזמן ובמשאבים לשניכם? תהיו בטוחות שזה ישמח גם אותם...

3. עמוד קריירה אינפורמטיבי ואינטראקטיבי הוא כלי גיוס חשוב
בעמוד הקריירה שלכם יוכלו המועמדים להתעדכן במשרות הפתוחות אצלכן, ובמקביל גם לעיין במידע העסקי על החברה. במסגרת עמוד הקריירה החדש של AllJobs מועמדים יוכלו לנהל דיאלוגים ביניהם ולהחליף מידע ורשמים. אם אין לכם מה להסתיר (כמונו) – זה יכול לעבוד עבורכן לא רע בכלל.

צפו בקטע העוסק בנושא, מתוך הרצאתו של רז מצנע בכנס:
שומרות הסף מגלות: כך אנחנו מתנהלות בראיונות העבודה
רוצים להישאר מעודכנים? הצטרפו לקהילת מנהלי הגיוס שלנו בלינקדאין!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
הממצאים נאספו ורוכזו על ידי מחלקת המחקר של AllJobs באמצעות "סקר מראה", שבוצע יחד עם מכון Panels, הסקר נערך בקרב 253 מגייסים ו-906 מחפשי עבודה מכל התחומים והענפים בשוק התעסוקה.