מאת: בתיה וייסמן
לא פשוט לתפוס את עמדת המנהיגות, במיוחד במקום בו עובדים. מנהיגות פירושה אינו רק דרג, כוח או היכולת לחלק הוראות. אלא גם הכרה והערכה על ידי העמיתים, לצד יכולת להשפיע ולנתב את הארגון ואת האנשים שבו למקומות חיוביים.
החשיבות של תפקוד מנהיגותי בארגון חשובה במיוחד בהקשר של מנהלי גיוס, שתפקידם בארגונים צובר יותר ויותר כוח, יחד עם ההכרה בחשיבות תפקידם. "החברות המצליחות ביות בעולם בימינו רואות את מנהלי הגיוס כמשאב, ולא ככלי ביצועי", אומר ג'וש ברסין, מומחה לתכניות ניהול משאבי אנוש. "חברות גלובאליות כמו "אורקל", למשל, ממנות את מנהלי הגיוס כראשי צוותים שלמים, האחראיים על איתור כשרונות. מבחינתם, גיוס הוא לא פחות מאמנות, ועל מנהלי הגיוס מוטלת המשימה להוביל את הארגון לטובת גיוס הטובים ביותר עבור החברה".

מרטין לות'ר קינג: לו היה חלום, והעולם הלך בעקבותיו
אז כיצד תסחפו אחריכם את העובדים שמסביבכם או אלו שכפופים לכם כדי להוביל את הארגון קדימה, וכך לגייס עבורו את הטובים ביותר? לרגל הבחירות שבפתח, החלטנו להציע לכם 7 טיפים שיסייעו לכם להפוך למנהיג בעבודה שלכם.
1. התחילו לחשוב לא "איך" – אלא "למה"
בהרצאה בלתי נשכחת שלו ב-TED סיימון סינק, מומחה לשיווק, סיפר על מודל פשוט שפיתח, אשר מסביר כיצד ארגונים ואנשים הופכים למנהיגים ומובילים בתחומם. על פי סינק, אנשים לא ילכו אחריכם רק בגלל מה שאתם מציגים או איך שאתם מציגים אותו - אלא בגלל למה אתם עושים את מה שאתם עושים. הכלל הזה תקף גם לגבי פרטים וגם לגבי ארגונים שלמים.
כדי להסביר את הרעיון, מציג סיימון כמה דוגמאות. אחת מהן היא חברת Apple, הידועה כמצטיינת ומצליחה כמעט בכל תחומי הייצור שלה. המסר השיווקי של אפל לא מתמקד רק ב"מה", (כלומר ״אנחנו מייצרים מחשבים מעולים״), אלא ב"למה", כלומר - ״אנחנו מאמינים בקריאת תיגר על המצב הקיים, ולכן אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים״. Apple מאמינים בתכלית של מה שהם עושים, ולכן אנשים מאמינים להם. זה לא שאין חברות אחרות שמוציאות מכשירים איכותיים לשוק, אלא ש- Appleמשדרים אמונה ברעיון שלהם.
רעיון זה ניתן ליישום על ידי כל אדם שמעוניין לסחוף אחריו. מנהיגים מושכים אחריהם את קהל המאזינים כתוצאה מאמונה בדבר מסוים שאנשים נוספים מסוגלים להאמין בו. כדוגמה לאדם שסחף אחריו, מציג את מרטין לותר קינג, כמנהיג שהאמין בדרכו, לפני הכל.
את אותו הכלל, ניתן ליישם גם כמנהלי גיוס. אם תגרמו למועמדים שלכם להבין למה אתם עושים את מה שאתם עושים – הסבירות שהם ירצו לבוא לעבוד בו תגדל. בנוסף, מנהל בארגון שיעורר לפעולה הוא זה שיגרום לציבור העובדים ללכת אחריו מרצונו.
2. גם כשברקע מרחפת החשיבה על רווחה עצמית: תמיד חשבוWin-Win
אין ספק שעולם העסקים נתפס כקשוח, והתפיסה היא שכדי להצליח בו - צריך להיות מניפולטיבי. אבל בפועל - אין סיבה אמיתית לנהוג כך. אם הבחירה היא בין לדרוס או לשתף פעולה, הבחירה היא ברורה: לחיוביות ולמטרה משותפת תהיה השפעה של ממש על כל הסובבים אותך. הם ירצו ללכת איתכם מתוך כבוד ואמונה, ולא מתוך שיקולים שלא יחזיקו לאורך זמן. כאשר המטרה משותפת ומשרתת את האינטרסים גם שלכם וגם של עמיתיכם, לא רק שהיא תושג ביתר קלות, אלא גם תהליך העבודה יהיה נוח בהרבה ותוכלו לסחוף אחריכם עמיתים רבים יותר. לכן, השתדלו לשים לב כיצד אחרים יכולים להרוויח ממעשיכם, ותראו שזה ישתלם - לכל הצדדים.
3. הציבו סטנדרט בלתי מתפשר של איכות
ביצועים מזהירים יסייעו לא רק למוניטין שלכם, אלא גם יבססו את המעמד שלכם כאנשים שבטוח ללכת אחריהם ל"קרב". וחוץ מזה, הם יבהירו לצוות שמסביבכם שאתם יודעים לספק את הטוב ביותר, ולעורר בהם השראה לעשות את אותו הדבר בעצמם. כיצד? וודאו כי אתם לא רק מבצעים את המטלה שלפניכם, אלא גם מעלים את ברמה בכמה שיותר קריטריונים בה. במשימה הבאה שתבצעו – נסו להעלות גם את אלו. באותה נשימה, נמליץ שלא להתחייב ליותר ממה שאתם יכולים לתת. ליצור ציפיות גבוהות ולאחר מכן לא לעמוד בהן יעשה לכם שירות דוב.
4. הבינו כיצד להפעיל את חבריכם לצוות (ויישמו)
פעם אחר פעם המציאות מוכיחה לנו שלא משנה כמה אינדיויואל אחד יהיה מבריק ומוצלח - כדי להגיע לביצועים אופטימליים הוא חייב לעבוד בצוות עם אחרים. ולכן, עליכם לדעת כיצד לרתום את חברי הצוות שלכם למאמץ. חשבו כיצד לקדם שיתוף פעולה פורה בין חברי הצוות שלכם, לא רק ברמת המחשבה – אלא גם ברמה המעשית. אגב, אם תצליחו בכך, תצמצמו גם את השחיקה של העובדים, ותוכלו גם להשתמש בזה כמינוף בתהליך הגיוס שלכם.
כיצד עושים זאת בפועל? רוג׳ר פישר ואלן שארפ, מחברי הספר ״Getting It Done: How to Lead When You're Not in Charge" טוענים כי כדי לרתום את כולם למשימה, ניתן להציע לאנשי הצוות לנסח רשימת מטלות ולהתאימן לחברים השונים (פעולה שגם אתם בעצמכם יכולים לעשות). בנוסף, כדאי לכם לחפש התאמה בין המיומנויות הבולטות של כל אחד מחברי הצוות לבין המטלות הדרושות בפועל – "ולשדך" ביניהם.
5. טפחו מערכות יחסים בין אישיות מכבדות עם האנשים שמסביבכם
תפקוד מקצועי בפני עצמו לא יספיק לכם להפוך למנהיגים. קארימה מריאמה-ארת'ור, מייסדת ומנהלת חברת הפיתוח העסקי הגלובאלית WordSmithRapport טוענת שלהתנהלות אישית יש תפקיד מרכזי בהשגת מטרה זו, ואם אין לכם את זה באופן טבעי – כדאי לכם לחשוב איך לפתח את הפאן הזה. "הקשבה, שיתוף ותקשורת בין אישית הן סט חשוב מאוד של פעולות שכל מנהיג חייב לאמץ לעצמו", היא אומרת. "אם תתייחסו לאנשים היטב, באופן אותנטי ושקוף יעלו הסיכויים לכך שהם ירצו להשיב לכם באותו מטבע. וחוץ מזה - הם יכבדו אתכם באמת."
6. הקפידו לקחת אחריות - גם כשאתם נכשלים
אם אתם רוצים להנהיג, עליכם לדעת לקחת אחריות על כל דבר שיש עליו את טביעת האצבע שלכם. משמעות הדבר היא שכל עוד אתם לוקחים
חלק בפרוייקט, יש לכם גם חלק בכשלונו האפשרי. חשוב ללמוד לקחת אחריות על כך שלפעמים לא הכל מצליח, ולדעת להודות בטעויות – זה בסדר
לפעמים להיות לא בסדר. אם לא תודו שטעיתם, לא תלמדו, ואנשים לא יסמכו עליכם שתוכל להוביל אותם ולקחת אחריות על הצוות.

ג'ון קיטינג ב"ללכת שבי אחריו". סחף את תלמידיו ללכת נגד המוסכמות
וטיפ אחד שלנו, שבעינינו הוא קריטי לכל מנהיג אמיתי: העזו. תמיד דאגו לנסות דברים חדשים, ואל תתנו לפחד מסיכונים לשתק אתכם. לפעמים דברים שיגרמו לכם להיראות מטופשים ברגע הראשון דווקא יגרמו לאחרים להעריך אותכם לאחר מעשה. מנהיגים לוקחים סיכונים, ולא מפחדים לעשות את מה שהם מאמינים בו. כדי להיות מנהיגים בעבודה, תצטרכו לדעת לקבל החלטות אמיצות, כמו למשל לקחת על עצמכם פרוייקט שאף אחד אחר לא רצה. אם לא תעזו - לא תתבלטו.
