במציאות בה "מלוא כל הארץ משפט", יש לתת את הדעת לבעיות המשפטיות הטמונות אף בניסוח "מודעת דרושים" קצרה. במאמר זה נמנה מספר כללים משפטיים שיש להתחשב בהם בעת ניסוח "מודעת דרושים":
כלל מספר 1: הימנעו מניסוח המודעה באופן מטעה
כל מעסיק רוצה שהמודעה שלו תצטייר כאטרקטיבית, אך עם זאת, יש להקפיד על תיאור מדויק של המשרה המוצעת ואין "לייפות" אותה יתר על המידה. הצגת משרה באופן ה"מייפה" אותה בעיני קוראיה, עלולה לבסס טענה הטעיה כנגד המפרסם, מה שעלול להקל על העובד המגויס לבסס עילת תביעה כנגד המפרסם. על-מנת להימנע מתרחיש זה, מומלץ לציין כבר במודעה את פירוט התפקיד המוצע, מקום העבודה, היקף שעות העבודה ואת דרישות התפקיד המוצע (ולו באופן כללי).
כלל מספר 2: הימנעו מניסוח מודעה באופן שיש בו כדי להפלות
חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, תשמ"ח-1988 אוסר על מעביד להפלות בין עובדים ודורשי עבודה מחמת: מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, טיפולי פוריות או הפריה חוץ גופית שהם עוברים, היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, השקפתם, מפלגתם או שירותם במילואים.
החוק אף אוסר לפרסם הצעות עבודה שיש בהן משום אפלייה ואף מחייב לנסח את הצעת העבודה בלשון זכר ובלשון נקבה, בין ביחיד ובין ברבים. זכרו: "מודעת דרושים" מהווה ה"מסננת" הראשונית באמצעותה בורר המעביד עובדים פוטנציאליים. ניסוח מודעה באופן מפלה תוך פנייה לפרופיל אנושי מסוים, מונע ממי שאינם עונים למרכיבי הפרופיל מלפנות אל המעסיק, ובכך מפלה אותם בפועל. מכאן, החשיבות שרואים בתי-המשפט בעמידה בדרישה זו, כבר בשלב ניסוח המודעה.

מהי אפלייה עקיפה? במספר פסקי דין נקבע שגם "אפלייה עקיפה" אסורה. כך למשל, פנייה המופנית ליוצאי צבא או שירות לאומי, משמעותה למעשה, הדרתם של מגזרים שלמים בחברה מהמשרה המוצעת ומשכך, אף היא אסורה.
בד בבד, קובע החוק כי אפלייה המתחייבת מאופיים או ממהותם של התפקיד או המשרה מותרת. כך למשל, הצעה למשרת אבטחה עלולה להצדיק, במקרים מסוימים, דרישה לרקע צבאי הולם המתחייב מאופי המשרה ומהותה.
על מנת להטמיע את עקרונות החוק בציבור פועלת כיום נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה שע"י משרד התמ"ת, אשר פונה למעסיקים שפרסמו מודעות שנוסחו באופן מפלה ומנחה אותם לשנותן. בד בבד, פתוחה הדרך בפני מי שנפגעו מהצעת עבודה מפלה לתבוע את זכויותיהם בערכאות המשפטיות, מה שעלול להסב למפרסם המודעה נזק כספי.
כלל מספר 3: הימנעו מהעתקה
מודעות דרושים מנוסחות לרוב בקצרה, ובאופן בנאלי וקורקטי. למרות זאת, גם מודעות כאלו עלולות להכיל מרכיבים המוגנים בזכות יוצרים או זכות קניין רוחני אחרת, ועל-כן יש להימנע מהעתקה. ככל שמדובר בסיסמאות, סלוגנים, עיצובים גרפיים או "משפטי מחץ" יחודיים וכיו"ב, הרי שיש להימנע מהעתקתם באופן מוחלט. מאידך, ככל שמדובר בניסוחים בנאליים ושגרתיים הרי שלרוב אין מגבלות על השימוש בהם.
הכותב הוא עורך דין אפי אהרונוב, מנהל פורום זכויות יוצרים – חלק מצוות של עורכי דין, נוטריון ומשפטנים ברשת הנותנים מענה משפטי ראשוני לגולשים באתר הפורומים המשפטיים.
רוצים להשאר מעודכנים? הצטרפו לקהילת המגייסים של AllJobs בלינקדאין!