מאת: ליליה פאוקר
"לעולם לא אשכח את הראיון שהיה לי בחברת אינטרנט קטנה לתפקיד מנהל פרויקטים", מספר שי, בן 33. "הגעתי למקום בזמן הנקוב, וחיכיתי. עוברות 5 דקות. ואז 10, 20 וחצי שעה. המראיין? פשוט לא בסביבה. מדי פעם, הרימה את ראשה מזכירת החברה ואמרה לי שממש מיד מתפנים אליי. לבסוף הואיל בטובו המראיין להגיע וקרא לי בטון חסר סבלנות למשרד שלו, מבלי להציג את עצמו בכלל.
לאורך הראיון, הרגשתי שהמראיין לא התכונן אליו בכלל (כלומר – קרא את קורות החיים שלי או בדק האם יש סיכוי שאני מתאים). השאלה היחידה שנשאלתי הייתה "מה הניסיון שלך בניהול פרויקטים?" (שאלה שהתשובה אליה נמצאה, כמובן, בקורות החיים). כשפירטתי, קטע אותי המראיין בגסות עם "נהיה בקשר" וסיים את הראיון. הייתי כל כך בשוק שאפילו לא הגבתי כראוי, רק אמרתי תודה ויצאתי.
מיותר לציין שאף אחד לא חזר אליי עם תשובה (למרות שברור לי שזו הייתה שלילית). מבחינתי, ברור לי לגמרי שזה לא מקום שהייתי מעוניין לעבוד בו, ואמליץ לכל מי שיקר לליבי ושוקל לעבוד שם להתרחק".

אולי תופתעו לגלות כי שכר, מיקום ותנאים הם לא הקריטריונים היחידים בהחלטה האם כדאי לעבוד אצלכם. היחס של העסק לעובדים שלו הוא פקטור משמעותי אצל מועמדים רבים. רושם ראשוני, שנוצר במעמד ראיון העבודה, יכול לגרום למועמדים להחליט אם הם מעוניינים להצטרף אליכם – או לנטוש אתכם כבר בשלב הזה.
אגב, מלבד נטישה של מועמדים איכותיים, עוד לפני שאפילו הספיקו לעשות דריסת רגל אצלכם – זה פשוט עלול לעשות לעסק שלכם לא טוב. אתם ממש לא רוצים שאותו אדם ייצא מהמפגש איתכם בתחושה רעה ויספר על זה לחברים. שמועות עוברות מהר (במיוחד בעידן המדיה חברתית), ומיותר לציין כי עדיף לכם לזכות לפידבקים חיוביים בלבד.
רוצים גיוס איכותי שיאריך ימים? התייחסו לכל מועמד כאילו הוא העובד הבא שלכם
נכון, אתם עסוקים, במיוחד כשמדובר בעסק קטן. וגם אם לא הייתם – תהליך הגיוס הוא מעייף ושוחק בפני עצמו. אבל אם אתם רוצים להשאיר רושם טוב על המועמדים (הן כאדם והן כעסק) חשוב שתתייחסו אל כל אחד מהם בכבוד ובמקצועיות, לאורך כל התהליך.
מה עושים? מקפידים על הנקודות הבאות:
1. מתכננים נכון את יום הראיונות
ראיון לוקח אנרגיות ומצריך ריכוז רב. לכן, מומלץ שלא לדחוס יותר מדי ראיונות ביום אחד. אין טעם לסמן "וי" על 20 מועמדים ביום, אם במהלך הראיון של חצי מהם ניסיתם להיזכר מה עוד לא הספקתם לעשות השבוע. המלצה שלנו: אם אתם אנשים של בוקר - קבעו ראיונות לבוקר. אם אחר הצהריים יש לכם יותר זמן פנוי - נסו לכוון לשם.
2. מתכוננים במקום להיות שאננים
כל ראיון הוא עולם בפני עצמו, וכל ראיון הוא למעשה פגישה עם אדם חדש - בעל נתונים, יכולות ורצונות הייחודיים רק לו. לכן, גם אם ביצעתם עשרות ראיונות למשרה המדוברת, חשוב להתכונן לפני כל ראיון מחדש: לחזור שוב על דרישות המשרה, על קורות החיים של המרואיין ולהכין מראש רשימה של שאלות רלוונטיות עבורו. רצוי, אגב, גם לכתוב הערות פרטניות ורשמים לגבי המועמד – כבר במהלך הראיון עמו.
3. מתחילים בזמן. נקודה.
כי קודם כל – זה נימוס בסיסי. אבל גם כדי שהמועמד, הלחוץ גם כך, לא יתייבש, יתעצבן וירגיש שבזבזו לו את הזמן. ובסופו של דבר, תיאלצו להודות שגם כאשר מאחרים לכם – זה יוצר לגביכם רושם לא טוב של חוסר רצינות אצל הצד השני. קרה ונאלצתם לאחר? הציעו למועמד כיבוד ושתייה בעת ההמתנה (או דאגו שמישהו יציע לו) הסבירו לו שיש עיכוב קל והתנצלו בפניו.
4. משדרים למועמד תחושה נינוחה
מרואיינים רבים קופאים ונלחצים במעמד הראיון. כן, גם המוצלחים והמוכשרים ביותר. לכן, בתחילת הפגישה מומלץ, עבור שניכם, לנסות להשרות על המרואיין הרגשה נוחה – להתעניין בשלומו, האם הוא רוצה לשתות ואפילו לפצוח בסמול טוק קצר. "שבירת הקרח" הזו תעזור לו להיפתח ולכם להכיר טוב יותר את מי שיושב מולכם. חשוב להקפיד על גישה נחמדה, נעימה ונינוחה זו גם במהלך הראיון: לדבר עם המועמד בגובה העיניים ולא מתנשאת. זה לא הופך אתכם לפחות מקצועיים – להפך.

6 טעויות נפוצות של מגייסים בעסקים בינוניים: איך להימנע?
5. אומרים את האמת, כל האמת ואך ורק את האמת
חשוב שלא לנסות לייפות את המציאות, לאורך כל התהליך. בעוד שלשקר אין רגליים, לעובד הממוצע יש - והן בהחלט יכולות לשמש אותו בדרכו לראיון בחברה אחרת, ברגע שהוא יבין שהעסק לא התנהל מול בשקיפות, ו"מכר" לו חצאי אמיתות (במקרה הטוב). כדאי לזכור שבסופו של יום, אם המועמד יתקבל הוא ממילא יגלה מה קורה בה באמת ולכן חשוב להיות כנים - למן הרגע הראשון.
6. זוכרים שגם "לא" זו תשובה, וחייבים לתת אותה לכל מועמד שלא התקבל
אחרי ששלב הראיונות תם, מגיע הרגע שבו צריך ליידע את כל המעומדים שלא עברו שלב.. מועמדים (כמו רוב האנשים, בכל תחומי החיים) תמיד יעדיפו לשמוע "לא" מאשר לא לשמוע אף תשובה ולהישאר באוויר. לכן, חשוב לכבד כל מועמד שמגיע לראיון ולחזור אליו גם אם התשובה שלילית. מענה, גם אם שלילי, מלמד על התנהלות מנומסת ומכבדת, והכרה במאמץ ובזמן שהשקיע המועמד.
הכתבה נכתבה על ידי AllJobs עבור אתר themarker