מאת רז מצנע
בכל זמן נתון יש יותר מ-2000 משרות שמוצעות לנציגי שירות ומכירה והתחרות בין החברות על כוח האדם למשרות אלו גדולה. בעקבות כך אנו רואים טקטיקות של פנייה למועמדים שמביאות את "אומנות הפיתוי" לעולם גיוס העובדים. חברות אחדות מספקות רשימה ארוכה של הטבות וצ'ופרים שנותנים לפעמים את הרגשה שאתה בא לעבוד במכון ספא או מגיע לעבודה "להתפנק". אחרות מחלקות פרסים כמו אייפד או כסף לשופינג על מנת לשכנע את המועמד להגיע. אז כמובן שזה נחמד בתור עובד חדש לקבל הטבות ומתנות - אבל האם אי אפשר לתת לעובדים במקום זה ערך אמיתי?
התחלה כזאת של מערכת יחסים בין עובד לארגון (כאשר מה שהכניס אותו פנימה זה 1,000 ₪ לשופינג, למשל), כבר יכולה לשרטט את מערכת היחסים הצפויה בין השניים: הארגון יכשיר את העובד אך ורק בהתאם לדרישות תפקידו הפונקציונאליות. העובד, מצדו, יחפש בהתמדה מה הוא עוד יכול להוציא מהארגון. כשנושא השיחה הוא "בוא לעבוד אצלנו ותקבל אייפד", אי אפשר לצפות מהעובדים שידברו על הגדלת ראש ולקיחת אחריות (אולי יותר בכיוון של "זה מה שמקבלים לראש השנה? ועוד ניכיתים לי על זה מס?!")

"מה הדבר הכי שהכי מעניין סטודנטים שהם באים לבחור מקום עבודה?". היא שאלה חשובה עבור מגייסים, בעיקר בתחומי השירות והמכירה שמתחרים האחד בשני על עובדים. אז יש לנו תשובה, ולא, לא מדובר בכסף (ממילא כולם משלמים בערך אותו דבר) וגם לא צ'ופרים או טפיחה על השכם (למרות שגם אלו חשובים). סקר שערכנו בקרב סטודנטים הראה כי הדבר הכי חשוב עבורם בפער ניכר הוא הפוטנציאל לפיתוח הקריירה שלהם, (לאחר מכן צוינה העדפה לתפקיד עם אתגר, ואיזון מוצלח בין עבודה לפנאי). הבעיה היא שרצונות לחוד, ומציאות לחוד. בפועל, רבים מהם נאלצים להתפשר.

אז מה כן מציעים להם? אם אתם רוצים שהמועמדים יחליטו לעבוד אצלכם וגם ירצו להישאר, כדאי שתראו להם את הפוטנציאל הגלום בלהתחיל את הקריירה אצלכם. קחו, לדוגמא, מהלך מעניין של פרטנר שרקמה שיתוף פעולה עם המכללה למנהל, בו הם מציעים לסטודנטים לעבוד בשירות לקוחות בחברה, ולאחר חצי שנה להיכנס לתוכנית של מנטורינג אישי לפי תחום הלימוד. לדוגמא: אחרי חצי שנה בלימודים, סטודנטית לשיווק תעבוד יומיים בחודש במחלקת השיווק של הארגון, שם תיחשף למנהלים, מידע, שיטות עבודה ופרקטיקות מקצועיות. על אותו משקל – סטודנט למשפטים ישתלב במחלקה המשפטית וכן הלאה. כולם מרוויחים: פרטנר מקבלת עובד נלהב עם פוטנציאל לקידום בעתיד, המכללה למנהל עוזרת לסטודנטים שלה להשתלב בשוק העבודה, והסטודנט מוצא גם עבודה וגם מסלול התפתחות תעסוקתית אישי.

אגב, אנחנו כבר לא בתקופה בה אפשר להבטיח לסטודנט שבאמת הוא יקבל משרה בתחום שלו. אבל זה גם לא באמת נדרש: החשיפה האותנטית שלו לעולם המקצועי אותו הוא לומד, תאפשר לסטודנט להעריך האם הוא בכלל רוצה לעסוק בכך ולרכוש מיומנות ולקבל הבנה על התחום. מתוך כך, הוא יוכל גם להפיק הרבה יותר בלימודיו, שכן השיעורים התיאורטיים יהפכו למוחשיים ורלוונטיים. זהו יתרון גדול לסטודנט חסר ניסיון - להבין באיזו תעשייה (לפחות) הוא רוצה להשתלב, ולהתחיל הכיר את התכלס ומה הוא דורש ממנו. בארה"ב משרות מתמחה הן עניין שכיח וישנם מסלולים ייעודים כמעט בכל חברה. חברה שחושבת ופועלת כך תקנה לעצמה יתרון תחרותי באיכות הגיוס של עובדים חדשים ובהכשרתם.
רוצים להישאר מעודכנים הצטרפו לקהילת מנהלי הגיוס שלנו בלינקדאין!
--------------------------
* הסקר נערך במאי 2014 על ידי אתר AllJobs בקרב 142 סטודנטים לתואר ראשון ושני, במטרה לבדוק את העדפותיהם התעסוקתית של הסטודנטים בישראל.