מאת: בתיה וייסמן
"תמיד אבחר באדם עצלן לבצע את העבודה הקשה ביותר, כי הוא ימצא את הדרך הקלה ביותר לבצע אותה", אמר פעם ביל גייטס. האם זה אומר שמייקרוסופט מגייסת רק עובדים עצלנים? וודאי שלא. אבל ציטוט זה מלמד היטב על החשיבה החדשנית של גייטס, המיתולוגי הטרי שלה, שמתבטאת גם בתהליכי הניהול של החברה – ובתוכם גם גיוס העובדים.

מה אפשר להגיד על מייקרוסופט שטרם נאמר? חברת הענק המצליחה עלתה לאחרונה לכותרות עם פרישת המנכ"ל המיתולוגי שלה. החברה מונה (נכון לשנת 2013) כ-97,000 עובדים בכ-100 מדינות ברחבי העולם, ומוגדרת כחברת התוכנה הרווחית ביותר בעולם. לא פלא, אם כך, שלמעלה מ- 6,000 בוגרי אוניברסיטאות מגישים מועמדות למשרות שונות במטה החברה בארה"ב כל שנה.
האם שווה לעבוד במייקרוסופט? תלוי את מי שואלים. ממוצע המשכורות במייקרוסופט ארה"ב מעט נמוך יחסית לשוק, אך הם מפצים על כך עם מניות, אופציות וביטוח בריאות נחשק - אספקט קריטי במדיניות הקפיטליסטית האמריקאית. עובדים רבים מדווחים גם על אוטונומיה בעבודה, יכולת להשפיע על תהליכים ועבודה עם צוות מקצועי ומבריק.
לא הכל ורוד, כמובן. הביקורות באתר glassdoor מדווחות, בנוסף לחוסר איזון ראוי בין עבודה לפנאי ואינטריגות פוליטיות, גם על בקרת עבודה קשוחה. "תהליך בחינת הביצועים הוא קצת מטורף", כותב באתר עובד החברה לשעבר מהסניף הישראלי בחיפה. "המנהלים צריכים לזהות בקביעות את 10% החלשים מקרב העובדים ולפטר אותם. התוצאה היא שעבודת צוות מלווה תמיד בהצצה אל מעבר לכתף שלך. לקבל תשומת לב של מנהלים ולבנות מוניטין חשובים יותר מכל עבודה מעשית שתבצע".
להתראיין במייקרוסופט: 8 שעות של ראיונות מרוכזים
תהליך הגיוס לחברה אורך כחודש בממוצע. הוא מתחיל מראיון טלפוני ראשוני, ולאחר מכן מתקיימת סדרת ראיונות שיכולה להתבצע במסגרת יום ראיונות מרוכז, או כפגישות נפרדות. במידה ומדובר ביום ראיונות מרוכז בקמפוס החברה הממוקם במדינת וושינגטון, החברה מממנת טיסה, השכרת רכב, לינה ואוכל.
הראיונות מתקיימים ברחבי קמפוס מייקרוסופט העצום, המשתרע על גודל של 750,000 מ"ר.
יום הראיונות המרוכז אורך כשמונה שעות, ובתחילתו מתקיים מעיין "תדרוך" עם נציג משאבי אנוש שתפקידו להסביר איך היום הולך להיראות, מי יהיו המראיינים ולאיזה שאלות לצפות.
סדרת הראיונות כוללת בין אחד לשלושה ראיונות טכניים, ראיון עם מנהל משאבי אנוש וראיון עם המנהל העתידי. אחד מהראיונות, כמו שנהוג בחברות רבות, מתקיים בזמן ארוחת צהריים, ויש לו שתי מטרות עיקריות: הראשונה היא לעמוד על טיבו האמיתי של המועמד בסביבה פחות רשמית ומלחיצה, והשנייה היא לראות את יכולותיו בניהול ארוחות עסקיות.
בסוף כל ראיון מחכה מחוץ לבניין נהג עם שלט הנושא את שמו של המרואיין, ממש כמו ביציאה משדה התעופה, ומסיע אותו לבניין בו מתקיים הראיון הבא בסדרה.
מבנה הראיונות מדורג בהתאם למבנה הארגוני של החברה, כך שרק אם המועמד עבר את הראיון, הוא יעבור לשלב הבא, בו המראיין יהיה מדרג גבוה יותר. אורך ממוצע של ראיון הוא שעה, ובסוף כל ראיון מתקבלת החלטה האם המועמד עבר את השלב. טכניקה נפוצה בראיונות בחברה, במידה והמועמד נכשל בראיון, יאמרו לו שהמראיין הבא "תקוע בפגישה" וכי לא ניתן לקיים את הראיון בלעדיו. אם המועמד הגיע לסוף היום- הוא צלח את המדרג הארגוני והשיחה האחרונה תהיה עם ה"בוס הגדול". מועמדים נחשקים, שמייקרוסופט רוצה ביקרם, יזכו לשלל פינוקים כמו טיולים על חשבון החברה, על מנת לשכנע אותם לקבל את הצעת העבודה.
ראיון עבודה? אנחנו המצאנו אותו! (או: מה תישאלו בראיון עבודה בחברה?)
לא הרבה יודעים שחברת מייקרוסופט (וגייטס מייסדה) הם למעשה אלו שהמציאו את קונספט הראיון המוכר כיום בחברות ההיי-טק האמריקאיות. גייטס, חובב חידות הגיון ידוע, היה חלוץ בכך ששאל מרואיינים שאלות שבדקו ידע טכני ופתרון בעיות באופן יצירתי כמו חידות פרמה, בעוד ששאר החברות סיננו מועמדים בשיטת ראיון מבוסס חוזקות וחולשות, שהיה נפוץ באותה תקופה.
מאז, חברות רבות כמו פייסבוק, גוגל ואמאזון אימצו את תבנית הראיון הזו, שאף ניתן לה שם והוקדש לה ערך ב-וויקיפדיה- "ראיון מייקרוסופט". לאחרונה, מועמדים מספרים כי מייקרוסופט זנחה מעט את השיטה שייסדה, ורוב הראיונות משלבים שאלות מבוססות חוזקות וחולשות עם חידות הגיון ושאלות ידע טכני.
אילו, למשל? בין השאלות הנפוצות:
- למה תרצה לעבוד במייקרוסופט?
- מה לא בסדר במייקרוסופט לדעתך?
- איך תתפעל מערכת שקרסה?
- ספר על מקרה בו לקחת אחריות
- ספר על מקרה בו היה חוסר הסכמה בינך לבין מישהו בדרגה גבוהה ממך.
- אילו תחומים טכנולוגיים מעניינים אותך?
בנוסף, מועמדים מתבקשים לתת דוגמאות לפתרון בעיות מניסיון בעבודות קודמות, וכמובן נשאלים שאלות ידע טכני, כתיבת קוד וכדומה.
רוצים להתקבל לעבודה במיקרוסופט? עשו ואל תעשו
אם חשבתם להגיע עם אחד ממכשירי החברה לראיון כדי לעשות רושם, כדאי שתדעו שאת המראיינים שלה זה לא ממש מרשים. מה כן יעלה את הסיכויים שלכם להתקבל? כדאי מאוד להיות בקיאים במוצרים החדשים של החברה, מה התחומים ה"חמים" כרגע, ובמיוחד - באיזה פרויקט תרצו לעבוד ולמה. ומה ממש לא כדאי לעשות בראיון במייקרוסופט? אחד הקווים האדומים של החברה הוא הסכמי הסודיות שלה. לכן, מועמד שיחשוף בראיון פרטים חסויים על פרויקטים שהוא עבד/עובד עליהם, יכשיל את הראיון באופן מיידי.
הכתבה נכתבה על ידי AllJobs עבור מדור קריירה בכלכליסט
מבט מבפנים: כיצד מתנהל הגיוס של YouTube?
רוצים להישאר מעודכנים? הצטרפו לקהילת מנהלי הגיוס שלנו בלינקדאין!